Skidtunneln i Torsby Visit Värmland Foto: Tommy Pedersen 070-3046086
//

Träna i Torsby

I Torsby har begreppet årstid kastats om. här går det att åka skidor på snö i princip året runt och kombinera detta med många andra aktiviteter. Det innebär bland annat att du kan hålla formen med skidåkning även sommartid och ger dig möjlighet att kunna kombinera skidåkning med barmark – på samma dag!

Tjugotvå grader varmt på ena sidan rutan och tre minus på den andra. Inte så ovanligt kan tyckas, men skillnaden är att den här gången är det varmt ute och kallt inne. Vi befinner oss i Torsby och kikar in genom ”skyltfönstren” till skidtunneln. Det är i början av juli och och ett förmiddagspass på områdets fina mtb-leder har just avslutats. Trötta och svettiga ser det rätt skönt ut därinne i kylan.

Torsby Skidtunnel och Sportcenter erbjuder, enligt dem själva, aktiviteter för alla. Och nog skulle man ganska direkt kunna skriva under på det. Området bjuder på vacker natur och varierad terräng. Här hittas motionsspår sommar som vinter, cykelleder av olika längd och svårighetsgrad samt asfalterade rullskidbanor. Här finns också skjutbanor för skidskytte, flera vandringsleder, en slalombacke, gym både inom- och utomhus. Här finns också möjlighet att testa sin fysiska status i testlabbet och Sveriges första skidtunnel. För de som föredrar lite lugnare aktivitet är den närbelägna Hovfjällsleden som mäter 25 km från Valberget upp till Hovfjällets topp – en riktigt utmaning men belöningen är milsvid utsikt över Värmlandsskogarna. Vintertid finns en mindre alpin familjebacke med knapplift, pulkaområde och cirka 50 km preparerade skidspår, varav 5 km är elbelysta. Här har även grillplatser och vindskydd iorningsställt för mysiga fikapauser.

Sedan finns ju den där tunneln också. Ett faktum som gjort att begreppet ”årstid” kastats om i Torsby. Numera hittas i princip snö året runt här. Det är alltså fullt möjligt att slipa skidtekniken i perfekta spår och sedan svalka sig på någon närliggande strand. Snacka om kontraster.

Skidtunneln ligger ovanför markytan och följer terrängens naturliga nivåskillnader med ungefär 12 meter mellan högsta och lägsta punkt. Slingan är 1,3 km och temperaturen är alltid mellan 0 och -3 grader, vilket gör det lättvallat med samma valla varje dag.

Skidtunneln i Torsby. Foto: Tommy Pedersen

Skidtunneln går i en slinga med spår i bägge åkriktningar och erbjuder både klassisk och fri stil. Många föreställer sig att slingan är platt och rund men det stämmer inte och de flesta som besöker skidtunneln blir positivt överraskade av banprofilen och hur mycket skidåkning som sträckan erbjuder. Inne på arenan finns även möjlighet att testa skidskytte, en populär aktivitet där du kan få lite förståelse för hur svår sport Hanna Öberg mfl bemästrar. Med hjälp av instruktörer går man igenom allt från vapenhantering till hur man snabbast kommer ner till skott och testa på hur det är att träffa mitt i prick med puls. På Sportcenter tränar och trivs vardagsmotionären tillsammans med världs-elit. Hit kommer kompisar, familjer, företag och klubbar. Du kan träna och motionera på egen hand eller boka instruktion av skidinstruktörerna. Antingen hyr man instruktör per timme när det passar det egna schemat eller deltar på någon av de aktivi-teter eller läger som arrangeras.

Ett bra ställe att testa på eller träna skidskytte på.

Vallahjälp och skidservice men även försäljning av utrustning och tillbehör för skidåkning finns vägg i vägg med skidtunneln. De flesta tar med egna skidor, men i skidshopen finns både utrustning och även kläder att hyra. Du kan alltså komma direkt från stranden för ett pass i skidtunneln.

Kombinera barmarksträning med längdskidåkning på snö. Foto: Tommy Pedersen

Torsby Skidtunnel & Sportcenter är ett Vasaloppscenter för skidor, cykel och löpning och även Official Resort för svenska längdlandslaget, vilket innebär att området uppfyller deras höga krav på boende, mat och träningsförhållanden. Här hittas även ett testcenter där du kan få koll på hur du ligger till med din träning men även få råd och hjälp med upplägg av träningsprogram. Men allt är inte bara hård träning. Det är minst lika viktigt att må bra och känna glädje för att kunna prestera i vardagen. Du kan ladda om batterierna med tex. en golfrunda, paddla kanot eller relaxa i Torsbybadets bubbelpool. Ett komplett motionscentra helt enkelt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.