Tova Nejne och Niklas Mattsson svenska mästare i big air

///

Den publikvänliga disciplinen big air avslutade SM-helgen i Kläppen och bjöd åskådarna på både show och spänning. SM-guldet plockade Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina, och Niklas Mattsson, Snowboard och Freestyle Club, hem efter imponerande åkning. Tova Nejne tog även hem totalsegern på damsidan och tilldelas Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor. Med två SM-guld under helgen var det Sven Thorgren som tog hem totalsegern och Hejapriset på herrsidan.

Den sista SM-dagen i nationalarenan Kläppen Snowpark bjöd på kluriga förhållanden när de svenska mästarna i big air skulle koras. Regn och vind var dock inget som stoppade allt ifrån kids till landslagsåkare att bjuda den stora publiken på en riktigt show och spännande avslutning.

Tova Nejne satte ribban högt i damklassen när hon ställde ner en frontside 720 som gjorde att hon tog hem guldet i disciplinen. Efter en tuff säsong betyder medaljen, som var hennes andra guld under SM-helgen, extra mycket.

– Det känns svinbra. Det är egentligen lite revansch från hela säsongen som började väldigt tufft och jag har haft mycket mentala spärrar och känslor som har varit tuffa, så det känns skönt att bara bevisa för sig själv att man kan och att det går att ta sig upp. Det var en skön seger, både för att jag fick ta guld med också för mig själv, säger Tova Nejne och fortsätter:

– När man är i en situation där man kanske inte är så stark mentalt och ifrågasätter sig mycket som snowboardåkare så känns det nästan viktigare att bevisa för mig själv att man kan det. Sen är det alltid ett mål att ta SM-guld så det var kul att visa vad man går för också såklart, men just den här tävlingen var nog mer för mig själv.

Vinnartricket, en frontside 720, är ett trick som Tova Nejne har tränat länge på och som hon nu fick ställa ner även i tävlingssammanhang, framför en stor publik.

– Det är kul att visa vad man går för, det är ett trick jag har velat göra länge men som har suttit ganska hårt åt så det kändes såklart skönt att få sätta det i en tävling också, speciellt när många är här och tittar och familjen är här, säger Tova Nejne.

Tova Nejne tog hem två guld under SM i Kläppen 2024. Foto: Daniel Bernstål.

Niklas Mattsson försvarade big air-guldet

På herrsidan var det veteranen Niklas Mattsson, som lade elitkarriären på hyllan efter säsongen 2021/2022 men som har haft som tradition att göra ”come back” under SM, som tog hem guldet. Årets guld i big air innebär att han därmed försvarade mästerskapstiteln från förra året.

– Det känns bra och kul att få göra en ”come back” varje SM för att se om grabbarna har gjort jobbet eller inte, och tydligen har dem inte de, säger Niklas Mattsson skämtsamt och fortsätter:

– Man kan gå på gammal rutin och ändå vinna två år i rad.

Guldet plockade han hem på en backside 1620, ett trick han inte gjort på länge men som fortfarande sitter kvar i muskelminnet.

– Det var inte för ens halvvägs ner mot kicken som jag bestämde mig för att gå för det. Det tricket tar man fram när det behövs, det finns där inne, säger Niklas Mattsson.

Niklas Mattsson försvarade sitt guld i big air. Foto: Daniel Bernstål.

Tova Nejne och Sven Thorgren totalvinnare på SM – tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor

Under SM har det inte bara varit en kamp om de prestigefyllda SM-medaljerna, i potten har även totalsegern och Svenska Spels Hejapris hägrat. Den bäst rankade åkaren efter att alla tre SM-tävlingar – slopestyle, halfpipe och big air – var avgjorda belönades med 10 000 kronor som ett bevis på att de är den mest kompletta åkaren. Prispengarna delar åkaren med sin hemmaklubb för att bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

På damsidan var det en tight kamp om totalsegern mellan Tova Nejne och Novalie Engholm men efter söndagens seger i big air stod det klart att det var Tova Nejne från Klimpfjälls Alpina som kammade hem totalvinsten.

– Jag är allt annat än missnöjd, det är klart att det är superkul att få ta hem hela totalen. Det känns som att man kan vara nöjd med sin helg på många olika plan men att få prestera såhär är alltid superroligt, säger Tova Nejne.

Trots att Sven Thorgren inte tog hem guldet i den avslutande big air-tävlingen kunde han med sina två segrar i halfpipe och slopestyle säkra totalvinsten.

– Det är väl mest bara kul men det har varit en bra helg och väldigt kul att få testa tävlingsnerverna, speciellt på slopestylen där jag var lite nervös för där kände jag att det stod mest på spel. Men det har bara varit kul, säger Sven Thorgren och summerar mästerskapet:

– Det har varit den bästa SM-helgen som jag har varit med på hittills för det har varit mycket folk, roliga saker som händer även runt tävlingarna och ”gött” häng.

Tova Nejne och Sven Thorgren tog hem totalsegern på SM 2024. Foto: Daniel Bernstål.

Resultat SM big air 2024

Damer
1) Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina
2) Novalie Engholm, Falu Snowpark
3) Alice Tholén, Sälens IF

Herrar
1) Niklas Mattsson,
2) Sven Thorgren, Sollentuna SLK
3) Nias Hedberg, Sälens IF

Damer junior
1) Hedda Dillner, Klimpfjälls Alpina
2) Lo Åvik, Sälens IF
3) Filippa Högström, SSLK Snowboard

Herrar junior
1) Harry Berggren Dabrowski, Funäs Snowboard
2) Mille Kåhrström, Härnösands Alpina
3) Kalle Olofsson, Northcoast

Fullständiga resultatlistor i samtliga klasser.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.