Andra SM-guldet för Tova Stål och Oliwer Magnusson – svenska mästare i big air

///

Den sista dagen på SM i Kläppen slog Tova Stål, IFK Falun Alpin, och Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, till med helgens andra guldmedalj när de tog hem SM-titeln i big air. Mästerskapets två segrar gjorde att de även tog hem totalsegern och tilldelades Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor.

Den publikvänliga disciplinen big air avslutade SM-helgen i Kläppen och bjöd åskådarna på både show och spänning. Den sista dagen bjöd inte bara på en kamp om guldet, i potten hägrade Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor som tilldelades totalvinnaren i de tre SM-tävlingarna slopestyle, halfpipe och big air.

Med siktet inställt på totalsegern ställde Tova Stål, IFK Falun Alpin, ner en snygg och stabil switch 720 och säkrade SM-guldet i big air.

– Det känns jättebra och fruktansvärt kul, säger Tova Stål.

Den sista SM-dagen bjöd på kluriga förhållanden med regn och vind vilket gjorde att det blev omkastningar i schemat, något som den svenska mästaren riktigt var beredd på.

– Jag råkade missa åkarmötet i går så jag fick ett meddelande sent i går av Stina om att vi skulle köra direkt på morgonen vilket jag inte var beredd på, så det var bara att kliva upp tidigt och köra men det var mycket bättre än vad jag trodde att det skulle vara när man hörde att det skulle regna och blåsa så mycket, men det gick jättebra, så det var kul, säger Tova Stål.

Vädret och det komprimerade programmet gjorde även att formatet på tävlingen ändrades och det var istället det bästa åket av två som räknades. Det nya formatet var något som passade Tova Stål.

– Det blir lite lättare, man kan fokusera två gånger på ett trick så det var bara att välja vilket man skulle göra men jag körde en switch 720 som jag kände mig bekväm med och det gick bra, säger Tova Stål.

Seniorpallen i damklassen. Foto: Daniel Bernstål.


På herrsidan var det Oliwer Magnusson som i en hård kamp om guldet tog hem SM-titeln.

– Det var kul, det var bra revansch från i går när jag kom tvåa, säger han.

Till skillnad från Tova Stål var Oliwer Magnusson lite mer nervös över det nya formatet som innebar att det bara var det bästa åket som räknades.

– Jag tänkte innan att jag skulle ha mindre chans att vinna när det bara ett åk som räknades, för de flesta har ett väldigt bra trick. Jag tänkte att det skulle bli väldigt tufft, och det blev det, men det var kul att det gick, säger Oliwer Magnusson.

Seniorpallen i herrklassen. Foto: Daniel Bernstål.

Hejapriset på 10 000 kronor till totalvinnarna Tova Stål och Oliwer Magnusson

Den bäst rankade åkaren efter att alla tre SM-tävlingar – slopestyle, halfpipe och big air – var avgjorda belönades med Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor som ett bevis på att de är den mest kompletta åkaren. Prispengarna delar åkaren med sin hemmaklubb för att bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

Med två SM-guld vardera under helgen var det Tova Stål och Oliwer Magnusson som plockade hem totalvinsten.

– Dagens vinsten gjorde att jag fick ta totalen vilket var mitt mål för veckan. Det känns jäkligt nice. Det är kul att det finns en total, det har inte funnits innan, så det är ändå roligt, säger Oliwer Magnusson.

Även Tova Stål är glad och stolt över att ta hem totalsegern som inte bara är ett bevis på vilken bredd hon besitter som skidåkare utan som även ger henne ett extra tillskott i kassan.

– Det känns bra, det är kul att vinna pengar så kan man sponsra sig själv lite grann, säger hon.

Hälften av prispengarna delar Tova Stål och Oliwer Magnusson med sina hemmaklubbar IFK Falun Alpin respektive Östersund-Frösö SLK för att ge tillbaka till barn- och ungdomsverksamheten.

– Det känns bra, de styr upp så bra träningar där hemma så det är kul att unna ge tillbaka lite till dem också, säger Tova Stål.

Resultat SM big air 2024

Damer
1) Tova Stål, IFK Falun Alpin
2) Estrid Fahlén, UHSK
3) Luna Ekroth, Jarse Ski Team

Herrar
1) Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
2) Martin Nordqvist, RISK
3) Hugo Ohlsen, ÖFS Freeski

Damer junior
1) Filippa Högström, Norra Freeski
2) Elina Mognachi Karlsson, Bålsta Alpina

Herrar junior
1) Tho Thorén, Sälens IF
2) Tage Wikström, Härnösands Alpina
3) Noel Lundström, Norra Freeski

Fullständig resultatlista i samtliga klasser.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.