Hungrigt svenskt lag till JVM – med Viktor Andersson och Sandra Näslund som tränare

//

12 unga och hungriga åkare representerar Sverige på hemmaplan på Junior-VM i Idre Fjäll. Bakom sig har de två tränare som vet hur det är att gå hela vägen från junior till världselit: tidigare landslagsåkaren Viktor Andersson och skicrossdrottningen Sandra Näslund.

Idre Fjäll stod värd för världscupfinalerna i skicross för bara några veckor sedan. Nu ska ett yngre gäng samlas på samma plats för att göra upp om medaljer i Junior-VM. För svensk del finns det goda chanser för medalj men framför allt får de yngre åkarna chans att lära sig om vad som krävs för att nå den absoluta eliten.

– För många är det här första tävlingstillfället då de kommer ut och får den första delen av utbildningen i att tävla internationellt. De får se hur man på bästa sätt lägger upp en träningsvecka, vad som egentligen krävs, vad alla som är på toppen gör och ofta blir det ett uppvaknande. Det ska bli jättekul att få dela med sig av det, säger Viktor Andersson, tidigare landslagsåkare i Ski Team Swden Skicross och, under JVM, huvudtränare för det svenska laget.

Andersson, som till vardags arbetar för Svenska Skidförbundet, har en gedigen internationell skicrosskarriär bakom sig med bland annat sju pallplatser varav två segrar i världscupen. Han får också sällskap i tränarrollen av skicrossdrottningen: Sandra Näslund.

– Det ska bli kul att vara med som tränare. Spännande att testa på den rollen. Jag hoppas kunna bidra med den erfarenhet jag har med hur man ska tänka och vad som krävs. Sen ska jag såklart försöka bidra med tips i åkningen också, säger Näslund.

Totalt 12 åkare, med lika fördelning mellan herrar och damer, kommer till start i Idre Fjäll. De har åkt en hel del tillsammans under den gångna säsongen och har blivit ett sammansvetsat gäng. Med det har det också blivit många fina resultat på internationell nivå i Europa.

– De känns peppade. Det är ett hungrigt gäng som har åkt mycket tillsammans under hela vintern och de kommer att kunna vara ett lag på plats. Sen hoppas vi så klart på medaljer. De åker fort och de har gjort bra resultat i år, säger Andersson.

Tävlingshelgen inleds med träning på lördagen innan individuella Juniorvärldsmästare koras på söndagen. På måndagen väntar lagtävling där lagen tas ut på individuella resultat.

Truppen

Herrar

Sebastian Engelbrekts, 19 år, Järvsjö IF

William Young Shing, 17 år, IFK Mora AK

Markus Tollan, 20 år, Tunafors SK

Valle Andersson, 20 år, Kalix AK

Casper Hansson, 18 år, Åre SLK

Måns Abersten, 17 år, Sundsvalls SLK

Damer

Uma Kruse Een, 16 år, Sälens IF

Soline De Brito, 18 år, Åre SLK

Alexandra Nilsson, 18 år, Åre SLK

Liza Thomasdotter, 17 år, Järvsö IF

Lovisa Edström Folke, 20 år, Sundsvalls SLK

Elsa Thomasson, 16 år, Åre SLK

Lämna ett svar

Your email address will not be published.