//

Skidome

- I Göteborg är det skidsäsong året runt

Tänk att under sommar och höst varva rullskidor med skidåkning på riktigt fin och kall snö. Att sedan efter utfört skidpass kunna gå vidare in i ett toppmodernt gym för lite styrka och avsluta med en skön spa-stund. Låter det lite som en utopi? Nja, det är verklighet för skidintresserade i sveriges näst största stad, Göteborg.

I en del av landet där snön allt som oftast lyser med sin frånvaro trots midvintermånader pågår längdskidpassen året runt. I Göteborg kan man sedan några år ta spårvagnen till skidspåren oavsett temperatur utomhus. I Skidome är det ständigt minus fyra grader i luften och här är åkarna helt skyddade från trista västliga vindbyar.

Skidåkningen i Skidome är en av många sporter som samlas i nordens största multiarena, Prioritet Serneke Arena i stadsdelen Kviberg. Här hittas sju våningar sport, med allt från nämnd längdskidåkning till handboll och fotboll. Här ligger även grundskola och gymnasium med idrottsinriktning, gym, sporthallar, föreningslokaler, rehab- och testklinik, hotell, konferenslokaler, restaurang, bar och caféer. Allt på 45 300 m2, under ett och samma tak.

I Skidome är det svårt att avgöra vilken årstid det är ute. Här är det -4 året runt.

Själva skidanläggningen påminner lite om ett stort parkeringsgarage. Här hittas en lätt kuperad bana på 1,2 km. Slingan innehåller två klassiska spår och en skatebädd. Till skillnad mot tunneln i Torsby så åker man här hela tiden på en öppen yta där spåret slingrar sig med många svängar. Skidome är en bra anläggning för att träna teknik. Här finns två teknikytor, en platt och en i lätt sluttande backe där man kan träna teknik. Och det stora antalet svängar på spåret är bra för att träna balans och förmågan att stå bra på skidorna. Nyttigt för många motionärer. 

Den öppna ytan ger också fina möjligheter för träning i stora grupper där tex tränare lätt kan ha överblick över sina adepter och kunna filma samtidigt som det är peppande att se andra åkare snurra i området. Som tränare kan man ha bra överblick över sin grupp och det ger fina möjligheter att filma. Ett stort plus i Skidome är snöns konsistens, den håller verkligen hög klass och det är en medveten strategi de arbetar med för att hålla kvalitén. Kylrören i marken håller minus 8 grader, snön håller runt 6 minus och luften ligger på minus fyra. För att hålla snöns konsistens så bra det går, utan att det blir ”sockrigt” sker pistningen av spåren endast två gånger i veckan.

I kringservice finns som nämnts det allra mesta och om man inte har egen skidutrustning går det att hyra all utrustning som behövs för att få en härlig skidupplevelse.  Efter att man kört sitt träningspass i skidhallen kan man varva ner i fräscha omklädningsrum med dusch och torrbastu. I anslutning finns också en relaxavdelning med torr- och ångbastu samt två stora jacuzzis från vilka man har första parkett att spana in i skidhallen och se andra skidåkare i farten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.