Långberget har medvind i längdspåren

//

– Fler och fler kommer hit och det kryper ner i åldrarna, säger Annika Jonsson på Långbergets skidanläggning.

Några kilometer norr om Sysslebäck finns Långberget och Långbergets sporthotell. Den vackra nordvärmländska naturen med stora skogar och berg omger den högt belägna anläggningen. Och det är ett stort och brett utbud som Långberget erbjuder. Aktiviteter finns för de flesta smaker, olika former av boenden, god mat och öppet året runt. Här finns förstås också naturen som en stor tillgång. Och fin-fina förutsättningar för skidåkning. Med sina 630 meter över havet, snösäkra omgivningar och 63 km välpreparerade spår borgar Långberget för en njutbar upplevelse för, såväl nybörjare som elitåkare. I anslutning till Långbergets Sporthotell finns även en 250 m lång slalombacke med en knapplift, konstsnösystem samt belysning. Här finns förutsättningar för de med liten erfarenhet att testa vingarna och för de mer erfarna att förbättra sin teknik.

Hit har alltid många gäster från Värmland, Västkusten och Göteborg hittat men de senaste åren har även Mälardalen fått upp ögonen för destinationen.
– Vi märker att intresset för längdskidåkning tagit ett skutt. Det har det blivit populärare för varje år, säger Annika Jonsson.

Under högsäsong är helgerna nästintill fullbokade. För tio år var de flesta gäster medelålders som slutat åka slalom. Nu är det helt annorlunda.
– Idag är det inne att åka längdskidor. Det kryper ner i åldrarna och målgruppen är väldigt bred, berättar Annika .

Fina, välpreparerade spår med hög snösäkerhet är saker som kännetecknar Långberget.


Långberget är känt för välpreparerade längdspår. Det finns totalt 63 km preparerade spår att välja bland. Av dessa är 5 km utrustade med konstsnösystem och elljus. Alla slingor har spår för klassisk skidåkning och de flesta även en bädd för fristil. Alla längdspår utgår från en spårcentral belägen nära hotellet och stugorna. 

Långbergets bantyper passar såväl elitåkare som motionärer och barnfamiljer och just barnen har helt egna aktiviteter och spår att tillgå. Här finns ett eget längdspår för de minsta åkarna (ca 200 meter) och för de något äldre skidåkarna finns numera en egen Vasabana (cirka 1,2 km),utmärkt med alla de kända orterna Sälen, Mångsbodarna, Evertsberg etc. Under vintern kan barnen även få köra sin egen snöskoter under instruktörs tillsyn eller kasta sig ut i en härlig backe för snowracer tävling och pulka åkning.

Anläggningen är, sedan ett antal år, ett officiellt Vasaloppscenter och här kan individer och grupper få konditions- och teknikträning för att utvecklas i sin skidåkning. Här finns i vinter även möjlighet att hitta sitt inre lugn i kombination med skidåkningen. Med hjälp av yoga och skidåkning får deltagarna finna balans mellan kropp och själ. En inre och yttre upplevelse i den vackra värmländska naturen. Yoga på morgonen och sen eftermiddag/ kväll för att däremellan njuta av skidåkning i spåren. I helgkursen ingår även två gruppskidlektioner med i klassisk längdskidåkning- kanske något för både nybörjare och den som vill förbättra sin skidåkning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.