Novalie Engholm och Sven Thorgren svenska mästare i slopestyle

///

Den andra dagen på SM i Kläppen bjöd på spännande tävlingar och den stora publiken fick se allt ifrån kids till landslagsåkare prestera på toppen av sin förmåga. Novalie Engholm, Falu Snowpark, och Sven Thorgren, Sollentuna SLK, kan numera titulera sig svenska mästare i slopestyle efter att ha kammat hem guldet i seniorklassen.

De svenska mästerskapen i freeski och snowboard har dragit igång med dunder och brak i nationalarenan Kläppen Snowpark. Helgen kickstartade redan under torsdagen med railjam där åkarna hajkade i en minipark som var uppbyggd i botten av familjebacken vid Tranantorget. De inofficiella svenska mästarna i railjam korades och stämningen var på topp – något som satte tonen för resten av helgen som präglas av skid- och snowboardglädje.

På fredagen var det dags att kora de första svenska mästarna för säsongen. För snowboardåkarna var det slopestyle som stod på programmet och allt ifrån kids till landslagsåkare visade upp imponerande åkning. På damsidan levererade åkarna hög nivå och till sist var det Novalie Engholm, tävlandes för Falu Snowpark, som kammade hem guldet i slopestyle.

– Dagen har varit fram och tillbaka med svåra förhållanden, isiga kickar och nysnö, så det har varit svårt att få fart till hoppen. Då är det bara att lita på sig själv och veta att man har tricken i ryggsäcken, säger Novalie Engholm.

Att Novalie Engholm litade på sig själv och lyckades behålla lugnet, trots ett mindre lyckat första åk, var ett vinnande koncept.

– Mitt första åk gick inte alls bra, jag hamnade på en isfläck och åkte ut okontrollerat i luften på min första snurr. Så jag hade inte en jättebra känsla inför andra åket, men då var det bara att tänka ”jag vet att jag har det”. Jag var inte nervös, jag visste att jag hade det så det var bara att vara koncentrerad, säger Novalie Engholm.

På herrsidan blev det riktigt spännande när Niklas Mattsson gick upp i ledning inför det sista åket. Men i det sista åket visade Sven Thorgren vem som är bäst när han ställde ner ett ännu bättre åk och tog hem SM-guldet i slopestyle.

– Jag var väldigt nervös inför sista åket när Niklas gick om mig, och jag behöver lite FIS-poäng med tanke på min världscupsäsong som har varit, så jag var faktiskt ganska nervös, säger Sven Thorgren och fortsätter:

– Niklas ställde ner ett åk som var jäkligt ”rowdy” med mycket vilja, ett tekniskt svårt åk, och när han gjorde det så gick han om mig inför sista åket så då blev de nervöst. Men det var bra att verkligen få tävlingsnerverna att spruta.

SM i Kläppen – en folkfest för alla

SM i Kläppen är en folkfest där alla är välkomna, både som deltagare och åskådare. Musiken flödar i parken och flera olika sponsorer är på plats och höjer den redan goda stämningen. Nivån på åkningen i samtliga klasser imponerade på SM-vinnarna som tycker att framtiden för svensk snowboard ser väldigt lovande ut.

– Det finns väldigt många lovande kids, speciellt ungdomstjejsidan tycker jag ser extra bra ut, så det är kul att se. Jag tror att det kommer bli en högre nivå på svensk snowboard framöver, så det är väldigt kul, säger Sven Thorgren.

Och Novalie Engholm håller med.

– Jag kollade mest på damerna och de börjar bli riktigt duktiga, man ser att nivån är mycket högre nu än vad den var för några år sedan. Fjortonåringar slänger ”back-to-back femmor” och det är sjuk kul att se. Det kommer bli jättekul att se dem i framtiden, säger hon.

Kampen om Hejapriset

Under helgen delas Svenska Spels Hejapris ut till totalvinnaren i slopestyle, halfpipe och big air i dam- respektive herrklassen på seniorsidan – något som bäddar för extra spännande tävlingar där framskjuta placeringar i samtliga discipliner blir avgörande. Den åkare med högst ranking efter de tre tävlingsdagarna belönas med Hejapriset på 10 000 kronor som ett bevis på att de är en komplett snowboardåkare. När den första tävlingen nu är avgjord ligger SM-vinnarna Novalie Engholm och Sven Thorgren bra till att nå totalvinsten, men än återstår två tävlingar och mycket kan hända.

– Jag kommer absolut gå för totalen, det är målet, sen får vi se hur långt det tar mig, säger Novalie Engholm.

Under dagen korades även SM-vinnare och medaljörer i juniorklassen. På damsidan var det Elsa Jaktlund som tog hem segern medan Harry Berggren Dabrowski tog hem segern i herrklassen.

I morgon väntar halfpipe för snowboardåkarna, en gren som många av åkarna varken har tränat eller tävlat i tidigare. Trots bristen på träning är det en gren med mycket prestige där alla vill åt guldmedaljen.

– Jag tänker gå så högt som möjligt, avslutar Sven Thorgren.

Resultat SM slopestyle 2024

Damer
1) Novalie Engholm, Falu Snowpark
2) Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina
3) Elsie Karlsson, Brälappen

Herrar
1) Sven Thorgren, Sollentuna SLK
2) Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyle Club
3) Nias Hedberg, Sälens IF

Damer junior
1) Elsa Jaktlund, Massa Brudar
2) Lo Åvik, Sälens IF
3) Filippa Högström, Norra Freeski

Herrar junior
1) Harry Berggren Dabrowski, Funäs Snowboard
2) Mille Kåhrström, Härnösands Alpina
3) Max Holmlund, SSLK Snowboard

Fullständiga resultatlistor i samtliga klasser.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.