SM-guld i slopestyle till Erik Jonsson och Tova Stål

///

Stämningen var på topp när den tredje SM-dagen i nationalarenan Kläppen Snowpark gick av stapeln. I ett stjärnspäckat startfält var det den mindre rutinerade Erik Jonsson, Sälens IF, som tog hem guldet på herrsidan. Bland damerna var det Tova Stål som ställde ner det bästa åket och numera kan titulera sig svensk mästare i slopestyle.

Under den tredje SM-dagen i Kläppen utmanade åkare i alla olika åldrar och nivåer sig själva samtidigt som de bjöd den stora publiken på en riktig show. I seniorklassen på dam- respektive herrsidan stod de prestigefyllda SM-medaljerna på spel när Sveriges bästa slopestyleåkare skulle utses. Det var ett stjärnspäckat startfält på plats med både OS- och VM-medaljer i bagaget och det blev en tuff kamp om guldet.

Trots det stjärnspäckade startfältet var det den mindre rutinerade Erik Jonsson, Sälens IF, som körde hem SM-guldet i slopestyle på herrsidan.

– Det känns, man kanske inte svära, men förjävla bra, riktigt jäkla bra. Det var hög nivå och det var kul, jag gjorde lätt mitt bästa åk jag någonsin har gjort och det var en roligt ”course”. Det var kul att åka skidor i dag, säger Erik Jonsson.

Många skulle kanske bli nervös av att stå på start tillsammans med flera landslagåkare men det var inget som påverkade Erik Jonsson, istället gjorde det att han presenterade på toppen av sin förmåga.

– Det är kul att visa att man ändå kanske kan ge dem en match. Det är extra kul när de är med, då kan man inte lägga sig 90 procent, man måste ge allt, man blir jäkligt pushad. Man kan inte lämna något, det är bara ett ge full gas, säger Erik Jonsson.

Andraplatsen gick till gårdagsvinnaren Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, och bronset gick till Henrik Harlaut, Åre SLK. När två av tre SM-tävlingar är avgjorda toppar Oliwer Magnussons, med en vinst och en andraplats, totalen som avgörs i morgon då big air står på programmet.

Herrpallen i slopestyle. Foto: Daniel Bernstål.

Tight kamp om totalen på damsidan

På damsidan var det Tova Stål, IFK Falun Alpin, som ställde ner det bästa åket och numera kan titulera sig svensk mästare i slopestyle – på dagen elva år efter att hon tog sin första JSM-medalj i samma gren.

– Det känns bra. Jag fick en notis från Facebook att i dag för elva år sedan så vann jag mitt första SM-guld i slopestyle i junior-SM, så det är kul att vara tillbaka och göra det igen, säger Tova Stål.

Tova Stål var ensam om att köra den svara linjen vilket gjorde att hon stack ut från resten av startfältet, möjligtvis något som bidrag till guldet.

– Jag körde ganska stort och snurrade både switch vänster och höger fram och jag har ganska stor variation på railsen också, så jag tror att det var det som gjorde att jag vann i dag, säger hon.

Gårdagsvinnaren Stina Sjögren, Norra Freeski, tog hem silvermedaljen och Luna Ekroth, Jarse Ski Team, körde hem bronset. I och med gårdagens vinst och dagens andraplats ligger Stina Sjögren bra till i totalen men hon jagas av Tova Stål som med dagens seger inte ligger långt efter. Den sista dagen på SM kommer med andra ord bli riktigt spännande då både guldet i big air och Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor står på spel.

Dampallen i slopestyle. Foto: Daniel Bernstål.

Även bland juniorerna var det en tight kamp om de prestigefyllda JSM-medaljerna i slopestyle. På herrsidan tog Theo Thorén, Sälens IF, hem helgens andra raka guldmedalj när han, precis som under fredagens halfpipe, fick kliva högst upp på pallen. André Bergqvist, Källboten IK, knep silvermedaljen och Noel Lungström, Norra Freeski, tog brons. På damsidan tog Elina Mognachi Karlsson, Bålsta Alpina, hem guldet.

Nu återstår endast en SM-tävling då de svenska mästarna i big air ska koras. Den sista SM-dagen bjuder dessutom på lagtävlingen ”The Flip” där en kille och en tjej tävlar tillsammans för att ställa ner det fetaste åket. Det vinnande laget i ”The Flip” samt totalvinnaren i seniorklassen på dam- och herrsidan belönas med Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor.

– Nu ska jag ladda om inför big air-tävlingen, säger guldmedaljören Tova Stål.

Resultat SM slopestyle 2024

Damer 
1) Tova Stål, IFK Falun Alpin
2) Stina Sjögren, Norra Freeski
3) Luna Ekroth, Jarse Ski Team

Herrar 
1) Erik Jonsson, Sälens IF
2) Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
3) Henrik Harlaut, Åre SLK

Damer junior
1) Elina Mognachi Karlsson, Bålsta Alpina

Herrar junior 
1) Theo Thorén, Sälens IF
2) André Bergqvist, Källboten IK
3) Noel Lungström, Norra Freeski

Fullständiga resultatlistor i samtliga klasser.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.