Världens bästa skicrossbröder tävlar på SM i Gällö

//

David Mobärg avslutade världscupsäsongen med en kanonhelg i Idre Fjäll med dubbla vinster som gav honom seger i den totala världscupen. Storebror Erik slutade dessutom femma men tävlandet är inte över ännu. Gällö står värd för SM 6-7 april och världens bästa skicrossbröder är på plats för att göra upp om vem som blir svensk mästare 2024.

Det är bara tre år sedan som Gällö SK med ideella krafter inledde byggandet av en skicrossbana i Mickelbacken. Nu står klubben värd för sitt första stora tävlingsarrangemang då det vankas skicrossfest när svenska mästare ska koras 6-7 april.

Helgen i Gällö bjuder på tävlingar för U10 och äldre. Det finns goda chanser att få både pepp och inspiration. Inte minst då två av världens bästa skicrossåkande bröder är på plats. 24-årige David Mobärg säkrade totalvinsten i världscupen när han vann båda tävlingarna i Idre Fjäll 22-23 mars.

– Det var skönt att ta det lugnt några dagar efter men nu är man ju sugen på att dra i gång igen. Det tog ett tag att förstå vad som hade hänt först. Det var en mental urladdning, så det är skönt att ta ledigt några dagar och landa hemma och ta det lugnt, säger David Mobärg.

Storebror Erik slutade femma i totalen, vilket är hans bästa ranking i karriären, efter en fantastisk säsong med fyra pallplatser varav två vinster. Efter en lång tävlingssäsong blir SM lite som en gemensam avslutning.

– Det är kul att få träffa alla som kör Svenska Cupen och så. Vi får inte så många tillfällen att möta dem annars så SM är perfekt på det sättet, säger Erik Mobärg.

– Det gäller ju att kora svenska mästare varje år. Vi i världscupen tävlar och tränar tillsammans hela vintern så blir det en uppgörelse. Det är lite mer avslappnat och det är kul att tävla på hemmaplan, med svenska ungdomar och många som tycker det är kul med skicross. Egentligen är det en skön avslutning på tävlingssäsongen, säger lillebror David.

Ett 100-tal anmälda från flera länder

Runt 100 åkare i alla åldrar är anmälda till SM-tävlingarna och på FIS-tävlingarna finns deltagare från bland annat Japan, USA, Australien och Slovakien.

– Det är verkligen kul, särskilt för mig som är uppvuxen i skicrossvärlden. När jag var liten och de äldre var med och körde tyckte man att det var väldigt coolt att vara med och köra i samma bana som dem. Det är en kul grej att bidra lite till det, säger David Mobärg.

Banan i Gällö är i ett något mindre format än de som bröderna Mobärg är vana vid från världscupen men klubben och alla som engagerat sig får beröm för arbetet som lagts ner.

– Det är en ganska liten backe men det känns som de har gjort det bra med förutsättningarna som finns där. Det är en bra sträckning, lite upp och ner och de har fått in roliga features så det är en rolig bana. De har visat att man kan få till bra skicrossbanor med inte så stora medel, säger Erik Mobärg.

Förra året slutade SM-tävlingarna med en urkörning för bröderna som i sin iver lyckades köra bort varandra. Att någon av bröderna Mobärg står som svensk mästare denna gång är dock lite av en lågoddsare, men allt kan hända.

– Det borde på pappret bli någon av mig och David, även om han har tagit hem totalen. Men allt kan hända. Förra SM:et körde vi ju bort varandra så jag hoppas det går bättre den här gången, säger Erik.

Lillebror David är lite mer säker på sin sak.

– Förra året hade jag och brorsan en fadäs i Idre men i år blir det nog jag igen. Det blir mitt tredje i så fall så det skulle vara fränt. Man är lite mätt och färdig med tävlandet egentligen ett tag nu men när man står där i grinden är det fortfarande full fart, särskilt när brorsan är där.

Information och anmälningar

SM i skicross 2024 i Svenska Skidförbundets tävlingskalender >>

Lämna ett svar

Your email address will not be published.