Fyra freeskiåkare rivstartar världscupsäsongen med big air

//

Världscupsäsongen 2023/2024 rivstartar i morgon den 19 oktober med big air-kval i Chur, Schweiz. På star finns fyra laddade freeskiåkare som är redo att kicka igång tävlingssäsongen. Finalen avgörs på fredag den 20 oktober och sänds live på Viaplay Vinter med start klockan 19.50.

Världscupen i Chur, Schweiz, kickstartar traditionsenligt freeskiåkarnas världscupsäsong redan i oktober. I år sker premiären dessutom en dag tidigare än planerat. Bara två timmar innan onsdagens träning kom beskedet att kvalet som var tänkt att köras på fredagen flyttas fram en dag och går av stapeln redan på torsdag den 18 oktober.

Istället för två riktiga träningsdagar fick de svenska åkarna Oliwer Magnusson, Oliver Movenius, Isak Davidsson och Axel burmansson tillsammans med resten av världseliten på plats nöja sig med en träning, något som inte verkar ha påverkat de fyra svenska killarna.

– Det blev lite om ställning när vi två timmar innan träningen fick veta att det bara blir en riktigt träning, men jag tycker att alla hanterade det bra. Åkarna måste ändå riva av plåstret förr eller senare så det är bättre att ta det tidigare än senare, säger Niklas Eriksson, förbundskapten för freeskilandslaget.

Precis som tidigare år är det city big air som gäller i Chur där konserter varvas med spektakulära hopp vilket skapar en riktigt folkfest och ett enormt publikhav. Nytt för i år är dock att den branta nedförsbacken ner till hoppet är gjord av plast medan kicken och landningen består av snö.

– Jag tror att det är exakt samma plast som i Kläppen faktiskt, så det är nästan som hemma fast här måste man landa på snö, säger Niklas Eriksson.

Tredje gången gillt för Oliwer Magnusson

Oliwer Magnusson har inte haft turen på sin sida tidigare i Chur. Hittills har det inte blivit någon finalplats, något som han nu planerar att ändra på.

– Det har inte varit mitt ställe här innan, det har inte gått jättebra, men nu vill jag verkligen ha revansch, säger Oliwer Magnusson.

Stora delar av försäsongen har landslaget spenderat i Kläppen där de både har tränat på airbag-hoppet och åkt skidor på sparad snö. Efter onsdagens träning i Chur vet Oliwer Magnusson exakt vad han ska göra för att knipa en av de tio finalplatserna och ta revansch från tidigare år.

– Jag tänker köra samma trick som jag har försökt de andra gångerna, bara att jag ska sätta det perfekt den här gången, säger han.

Axel Burmansson gör världscupdebut i big air

U-landslagsåkaren Axel Burmansson radade upp flera pallplatser på Europacupen under förra säsongen. Nu har han fått chansen att mäta sig med världseliten i big air för första gången. Inte nog med att det är Axel Burmanssons världscuppremiär i big air så är det dessutom första gången som han kör på ett hopp gjort av byggställningar.

– När man väl stod där uppe och skulle droppa in för första gången då kände man att pulsen gick upp betydligt mer än vad den brukar göra inför ett big air-hopp. Men så fort man va i luften så kände jag mig hemma, det var ju ingen smärre skillnad, säger Axel Burmansson.

När det första hoppet var avklarat och han var varm i kläderna flöt träningen på utan problem. Planen är nästan spikad och inför torsdagens kval har han ett tydligt mål.

– Jag vill ställa ner ett åk, det är absolut prio, sen hur långt det räcker får vi se då. Men sätter jag ner ett åk kan jag åka hem och vara nöjd med min prestation, säger Axel Burmansson.

Torsdagens kval avgörs i två heat där de fem bästa från varje heat går vidare till fredagens final. Finalen sänds live på Viaplay Vinter med start klockan 19.50.

Svenska åkare

Axel Burmansson, Sälens IF
Isak Davidsson, Bjursås IK
Oliver Movenius, RISK
Oliwer Magnusson, Östersund Frösö SLK

Program världscupen big air, Chur (SUI)

DATUMTIDINFO
Torsdag 19 oktoberKl.09.45/12.55Kval H/D big air. Livescore på FIS webbplats.
Fredag 20 oktoberKl.19.50Final H/D big air. Sänds live på Viaplay Vinter.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.