Debutanten Burmansson tre poäng från inställd världscupfinal

//

Axel Burmansson visade inga debutnerver när han slutade på en sjunde plats i kvalheat två – endast tre poäng och två placeringar från en finalplats. En final som sedan ställdes in och kvalresultatet räknades som slutresultat.

Vädret ställde till det under premiärhelgen i Chur, Schweiz. Först flyttades freeskiåkarnas kval fram en dag eftersom väderprognosen inte såg lovande ut. Det framflyttade kvalet gick att genomföra men på fredagseftermiddagen kom sen beskedet att kvällsfinalen ställs in. När vädret satte stopp för säkra och rättvisa tävlingar räknades istället kvalresultatet som officiellt slutresultat i världscuppremiären.

Även om vädret inte samarbetade fullt ut så var förutsättningarna under torsdagens kval bra.

– Det var helt okej vänder, kanske något starka vindar men ändå bra förutsättningar för alla, det var inga konstigheter. Hoppet i sig var också bra i och med det nya plast ”in-runnet” ner till en kick och landning av snö, säger Carolina Edwall, tränare.

En som verkligen tog vara på förutsättningarna var big air-debutanten Axel Burmansson. Förra säsongen gjorde han världscuppremiär i slopestyle och i torsdags fick han alltså chansen att mäta sig med världseliten även i big air. Inte nog med att det var första gången som han körde en världscuptävling i big air så var det dessutom debut i ett så kallat ”ställningshopp”. Trots det lyckades han hålla nerverna i styr.

– Jag hade ett ganska bra lugn, jag kände mig väl förberedd och var bara taggad på att dra igång, säger Axel Burmansson.

I första åket ställde han ner en dubbel cork 1620 tailgrab som gav 82,66 poäng och räckte hela vägen till en sjundeplats i heat två, endast tre poäng från femteplatsen som hade tagit honom till final.

– Det gick ganska bra för min det, jag satte mitt första åk typ helt perfekt och sen försökte jag ett nytt trick i andra åket och missade lite på en grab. Men det var fortfarande riktigt kul att jag fick chansen att testa det tricket, säger Axel Burmansson.

Axel Burmansson nosade på en finalplats redan i karriärens första big air-tävling i världscupsammanhang och det imponerande resultatet gav mersmak.

– Det ger ett skönt lugn, då vet man att man är på väg dit upp och jag känner mig hemma bland världseliten, så det är skönt. Man blir bara mer peppad på nästa gång. Jag känner att den här säsongen kan bli riktigt bra, säger han.

Stolpe ut

Oliwer Magnusson ställde ner sitt planerade trick och slutade på en tolfte plats i heat ett som bjöd på hård konkurrens. För Isak Davidsson och Oliver Movenius blev världscuppremiären stolpe ut då de inte riktigt fick till vad de hade hoppats på.

– Ibland tror jag att man själv tror att det krävs så mycket mer än vad det kanske gör så man gör det svårare för sig själv. Det var ganska många åkare som hade svårt att ställa ner sina åk. Många är peppade, det är en ny säsong och man vill mycket och då är det lätt att man också lägger ribban lite för högt, säger Carolina Edwall.

Resultat big air, Chur (SUI)

DAMER
1) Mathilde Gremaud, 95,50p, SUI
2) Tess Ledeux, 94,00p, FRA
3) Sarah Hoefflin, 91,75p, SUI

HERRAR
1) Dylan Deschamps, 93,66p, CAN
2) Daniel Bacher, 92,66p, AUT
3) Birk Ruud, 92,00p, NOR
17) Axel Burmansson, 82,66p, Sälens IF
20) Oliwer Magnusson, 80,00p, Östersund Frösö SLK
38) Isak Davidsson, 38,33p, Bjusås IK
43) Oliver Movenius, 14,66p, RISKLÄS MER: Fullständig resultatlista och kalender.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.