Sven Thorgren trea i världscupavslutningen

//

Snowboardens slopestyle i Silvaplana bjöd på riktigt hög nivå när sista världscuptävlingen avgjordes under söndagen. Sven Thorgren höll inte tillbaka och visade domarna ett riktigt starkt första åk som räckte hela vägen till en tredjeplats.

Två svenskar stod på startlinjen när den avslutande världscuptävlingen skulle avgöras i schweiziska Silvaplana. Sven Thorgren, Sollentuna SLK och William Mathisen, Sälens IF hade båda med enkelhet kvalat sig in till finalen och var riktigt laddade när det var dags för start. Thorgren som droppade in i mitten av startfältet visade direkt i sitt första åk varför han hör hemma i världstoppen. Med teknisk railåking, frontside 1440, backside 1620 och en cab 1260 gled han leendes och applåderandes över mållinjen.

– Det kändes riktigt bra, min plan var hela tiden att ställa ned det här åket i första och sedan steppa upp det i mitt andra, säger Thorgren.

Strax innan det var dags för Thorgrens andra åk så blev han nedpetad till andra plats av kanadensaren Liam Brearley och 28 åringen visste då att han var tvungen att öka svårighetsgraden i sitt andra åk för att slåss som vinsten. Tyvärr gick det inte som planerat och slutade med en miss i landningen på det sista hoppet.

– Jag ville köra en 1620 istället för 1260 i det sista hoppet. Men jag har haft lite problem med min cab 16 senaste tiden. Vet inte riktigt varför, så jag visste att det var lite av en chansning och tyvärr gick det inte den här gången, säger Thorgren.

Innan tävlingen var över ställde japanen Taiga Hasegawa ned ett riktigt dunderåk och placerade sig överst på pallen och petade då ned Thorgren till en tredjeplats. En placering han själv har lite delade känslor kring.

– Jag kan inte säga att jag är helt nöjd. Hade jag satt min 1620 i andra åket så hade jag varit riktigt nöjd. Men jag känner hur den här säsongen verkligen har motiverat mig och att jag är i en utvecklingsfas i mitt åkande vilket känns riktigt kul, säger Thorgren.

William Mathisen vid världscupen i Silvaplana. Foto: Buchholz @ FIS

Äntligen klar

William Mathisen som vann kvalet stod för en riktigt stark insats och fick avsluta säsongen med en femteplats. Efter att 19-åringen ställt ned ett riktigt fint andra åk och passerat mållinjen la han sig raklång i snön och skrek ”We’re finally done!” in i tv-kameran.

– Haha, det var en ganska befriande känsla. Jag var sist ut och fick landa säsongens bästa åk så det kändes rätt skönt att stänga världscupen på det sättet, säger Mathisen.

Trots missad pallplats är han nöjd med insatsen och vet redan nu vad som behöver jobbas på inför nästa säsong.

– Hoppen känner jag är det bästa jag kan göra så där är jag fan nöjd. Men kanske inte railsen. Jag vet att jag egentligen är väldigt bra på att åka rails men ändå så väljer jag något lite för enkelt bara för att vara säker. Så där måste jag våga lita på mig själv och köra svårare trick. Men över lag är jag nöjd med vad jag åstadkommer idag, säger Mathisen.

I och med dagens resultat slutar Thorgren och Mathisen på en sjätte respektive 13:e plats i den totala världscupen i slopestyle. Vinner gör amerikanen Dusty Henricksen.

Efter detta så väntar SM i nationalarenan Kläppen som drar igång redan nästa vecka.

Resultat slopestyle Silvaplana

  1. Taiga Hasegawa, JPN 92.0
  2. Liam Brearley, CAN 89.0
  3. Sven Thorgren, SWE 85.0

Lämna ett svar

Your email address will not be published.