Ida Dahl vann Tjejvasan 2023

//

Det blev hemmaseger i Tjejvasan 2023. Ida Dahl från IFK Mora SK/Team Engcon vann på målfoto före Norges Magni Smedås som kör för Team Eksjöhus. Trea blev Emilie Fleten, Norge/Team Ramudden i sin första Tjejvasan. Juniorklassen vanns av Evelina Crusell, Team Eksjöhus.

Drygt 4 900 tjejer och kvinnor från ett trettiotal nationer var anmälda till den 35:e Tjejvasan i ordningen, för att åka de 30 kilometerna i Vasaloppsarenan. Solsken, fem minusgrader på startplatsen i Oxberg och fina snöförhållande borgade för en fin dag. Med 15 av de 25 främsta i årets Ski Classics Pro Tour anmälda fanns även förhoppningar om ett högklassigt lopp. Farten blev också hög från start.

Först fram till kontrollen i Oxberg efter ett par kilometer var Moa Lundgren, Moa Hansson och Ida Dahl. Snabbt utkristalliserades en tätklunga med tolv åkare som fick ett försprång. Efter sex-sju kilometer drog Emilie Fleten upp farten ännu mera och klungan blev efter Gopshus snart ett utdraget led.

Efter endast 20 minuters åkning var det de tre förhandsfavoriterna som gått loss. En svenska och två norskor: Fjolårsfyran Ida Dahl, fjolårstrean Magni Smedås och Tjejvasan-debutanten Emilie Fleten.

I Hökberg efter 11 kilometer tog Magni Smedås det första spurtpriset före Dahl och Fleten. Halvminuten efteråt kom sex åkare anförda av Moa Lundgren och Hedda Bångman. Men tättrion var inte hotad på något vis. Någon rekordtid skulle det dock inte bli. Smedås passertid 29.25 var nästan minuten sämre än den passertid som noterades när banrekordet slogs 2022.

Smedås visade sig ha bäst skidor, men Fleten drog för det mesta. Även spurtpriset i Eldris, med 9 kilometer kvar, vann Smedås. Med fem kilometer kvar till målet i Mora låg trion fortfarande tillsammans, avvaktande.

Magni Smedås var den som vek in först på upploppet vid Zornmuseet, följd av Ida Dahl. Fleten var avhängd. Smedås såg ut att gå mot en säker seger, men i höjd med Mora kyrka vek Ida Dahl ut och närmade sig och de två noterade samma tid i mål. Målfotot visade dock att Ida Dahl tajmade målgången och var några centimeter före med foten.

Ida Dahl sade i SVT:s direktsändning:
– Jag kände att jag kanske var lite före. Jag hade bättre skidor på slutet, men fick slita extremt mycket de första 15 kilometerna. När speciellt Emilie, som var extremt stark, körde på, så var det hårt. Jag tänkte att ska jag ha en chans så måste jag spara mig så mycket jag kan, så då bestämde jag mig för att i dag blir det spurt! Jag har kört mycket 40/20 hemma med sambon (Eddie Edström), så nu tänkte jag bara att ”nu ska jag ta honom”. Jag såg honom framför mig och då var det bara att köra. Jag vet att upploppet är långt och att det inte är över förrän det är över. Segern betyder jättemycket och jag är superglad.

Magni Smedås andraplats var den bästa norska placeringen i Tjejvasan sedan 2015, då Laila Kveli vann. Hon sade:
– Jag var lite dålig på att sträcka mig fram i det sista, så det är bra att jag har en vecka på mig att träna på det. Jag såg att Ida kom väldigt fort på min vänstra sida och jag hade en liten känsla att hon tog det. Och på målfotot ser man det ganska tydligt. Jag får prova fem skostorlekar större nästa helg. Genomköraren var bra inför Vasaloppet, men jag hade bra skidor och kroppen kändes bra. Jag har mest vilat på soffan sedan förra helgen.

Trean Emilie Fleten:
– Det var tufft. Jag kände mig inte så bra från starten, för det gick så fort. Men sedan drogs det ut och då kände jag mig stark och bestämde mig för att köra hårt. Kanske körde jag lite för hårt lite för länge så jag inte hade så mycket att ge på slutet. Men jag hade samtidigt lust att få en bra genomkörare inför nästa helg.

Moa Lundgren kom fyra, nästan två minuter bakom tättrion, och Linn Sömskar spurtslog Sandra Schützová från Tjeckien i kampen om femteplatsen.

Söndagen den 5 mars är det dags för revanschmöte i det 99:e Vasaloppet.

Juniorklassen
Evelina Crusell, Team Eksjöhus, ledde juniorklasen med nästan en minut i Hökberg. I Eldris var hon två och en halv minut före näst bästa junior. I mål var juniorsegraren Crusell, som blev 18:e totalt i loppet, över tre minuter före tvåan Anja Stolpe, Lager 157 Ski Team. Trea blev Elin Törnqvist, också Lager 157 Ski Team.

Resultat Tjejvasan 2023, 30 km seniorklassen
1 Ida Dahl, (SWE), Team Engcon, 1.18.21
2 Magni Smedås, (NOR), Team Eksjöhus, 1.18.21
3 Emilie Fleten, (NOR), Team Ramudden, 1.18.23
4 Moa Lundgren, (SWE), Exsitec Ski Team, 1.20.11
5 Linn Sömskar, (SWE), Team Engcon, 1.20.17
6 Sandra Schützová, (CZE), Vltava Fund Ski Team, 1.20.18
7 Moa Hansson, (SWE), Ski Team Göhlins, 1.20.20
8 Hedda Bångman, (SWE), Team Nordic Experience, 1.20.23
9 Märta Rosenberg, (SWE), Trillevallens Sportklubb, 1.20.52
10 Sofie Elebro, (SWE), Team Eksjöhus, 1.20.53

Lämna ett svar

Your email address will not be published.