Ungdomar från hela Sverige intar Örnsköldsvik för årets längdskidfest

/

Den 1012 mars intar 420 skidentusiastiska 13–14-åringar från hela Sverige Örnsköldsvik när hemmaföreningarna Vårby IK och Hägglunds Skiteam arrangerar Ski Team Ungdomscup, Svenska Skidförbundets riksfinal för längdskidåkare i åldern 13–14 år.

Total med ledare och vallare kommer närmare 600 personer att vara på plats i Örnsköldsvik andra helgen på sportlovet för att delta i tävlingarna.

– Ski Team Ungdomscup är en viktig samlingspunkt för skidungdomarna. Det är en helg som präglas av glädje och spänning. Ett tillfälle att få vara med likasinnade, umgås med andra klubbar och få chans att lära känna andra skidåkare från sitt egna distrikt men även från hela Sverige, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Skidförbundet, längd.

– Glädjen och förväntan är enorm och cupen är verkligen skidsäsongens höjdpunkt för alla tävlingsåkande ungdomar runt om i Sverige, säger Johan Bryngelsson, cupgeneral för ungdomscupen, representerar Vårby IK.

Arrangerandet av ungdomscupen mobiliserar drygt 150 ideella krafter inom arrangörsklubbarna Vårby IK och Hägglunds Ski Team. Ett arbete som omfattar alltifrån själva tävlingen, på Vårby Arena, till boende på Nolaskolan, servering av mat till alla deltagare och busstransporter till och från boendet till tävlingsarenan.

 Samarrangerandet av ungdomscupen är frukten av ett medvetet och långsiktigt arbete att stärka samt bredda idrottsstaden Örnsköldsvik. Totalt finns idag 600 skidaktiva ungdomar och juniorer. I och med utvecklingen av Skyttis så följer på sikt fler arrangemang på smala skidor. Samarbetet har varit både roligt och utvecklande och då stärker vi verkligen varandra som skidföreningar, säger Anna Mannelqvist, ordförande för Vårby IK.

Ski Team Ungdomscup, är Svenska Skidförbundets riksfinal för längdskidåkare i åldern 1314 år. Cupen är en rikstäckande tävling som årligen korar Sveriges bästa längdskiddistrikt för 1314-åringar. Åren 20222024 arrangeras tävlingen av Vårby IK Skidor i samarbete med Hägglunds Ski Team i Örnsköldsvik. Det blir en tävlingsintensiv helg.

 Tävlingarna genomförs på Vårby arena under tre tävlingsdagar. Inledande distanslopp under fredag, sprint och ski-crosslopp under lördagen och slutligen en fartfylld stafettkavalkad på söndag förmiddag då det blir lång, kort och skicross stafett, berättar Andreas Jonsson, tävlingsledare på Vårby arena under cupen.

Ungdomarna tävlar som lag och samlar poäng från såväl de individuella loppen som stafetterna och slutligen koras en distriktsvinnare i samband med prisutdelningen på söndag kl. 13.00.

 Vi vill uppmana Örnsköldsviksbor att komma och se tävlingarna på plats, det kommer att bli en riktig skidfest! Kan man inte det så kan man följa tävlingarna eftersom de sänds via en proffsig och superfin webbsändning, via cupens hemsida www.skiteamungdomscup.varby.nu

Fokus vid finalhelgen ligger på sammanhållning och gemenskap. Förutom tävlingarna kommer en invigning av ungdomscupen ske på Stora torget i centrum på fredag kväll. Då går lagen fackeltåg från boendet på Nolaskolan och samlas på Stora torget klockan 19.00. På Stora torget kommer en scen med DJ och musikframträdande att möta ungdomarna.

 En avslutande invigningshappening kommer sätta pricken över i:et på invigningen, berättar Johan Bryngelsson. Invigningen är en viktig del för att skapa stämning cupbubbla för ungdomarna.

 Lördagskvällen kommer ungdomarna bjudas på en kamratkväll i aulan på Nolaskolan. Bland annat kommer Aktivator arrangera olika aktiviteter och sedan kommer Mellofinalen att visas på storskärm. Det kommer bli riktigt festligt, fortsätter Johan Bryngelsson.

 Arrangemang av detta slag är viktiga för Örnsköldsvik och för ungdomsidrotten i Örnsköldsvik, säger en av cupens sponsorer Kristina Berglund Sidensjö sparbank. Vi stöttar stolt inkluderande idrottsmiljöer och detta är exempel på en sådan.

– Missa inte årets happeningen inom längdskidor i Örnsköldsvik! avslutar cupgeneral Johan Bryngelsson.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.