Burvall och Tjäder vidare till VM-final

//

Det var inte helt utan motgångar som slopestyle-kvalet i freeski under söndagen kunde avgöras i Bakuriani, Georgien. När vinden till slut lugnade ner sig stod fyra svenska åkare på startlinjen redo att kämpa om en plats till VM-finalen.

Slopestyle-kvalet i freeski som egentligen skulle hållas under lördagen fick till slut ge vika för den hårda vinden och tvingades ställa in. Tävlingen blev då preliminärt flyttad till söndagen i väntan på mindre kraftiga vindar. Trots att vinden hade minskat i styrka så var det allt annat än säkert att tävlingen skulle kunna genomföras.

– Vindmässigt är det nog det sämsta vi någonsin har tävlat i. Vi åkte ju upp i backen i morse och hade ingen aning om det skulle gå att tävla eller inte. Det blir ganska jobbigt i längden. Att inte kunna helt förbereda sig utan vara i typ stand by, säger Jesper Tjäder, Östersund SLK.

Vinden skiftade i styrka genom dagen vilket gjorde det svårt för åkarna att beräkna farten till hoppen. Trots den hårda vinden så kunde tävlingen genomföras utan större problem och Tjäder känner sig nöjd med sin prestation.

–Jag är egentligen nöjd med mina åk men jag gjorde samma småfel i båda åken. Det var sista railen som ställde till det för mig idag. Jag tror inte jag kan göra så mycket mer i hoppen men på railsen kan jag steppa upp det rejält till finalen, säger Tjäder.

Efter första åket såg allt riktigt lovande ut för de svenska åkarna och alla fyra låg placerade högt nog för att kvala till finalen. I andra åket höjdes nivån från hela startfältet och när tävlingen avslutades var det Hugo Burvall, Sundsvalls SLK och Jesper Tjäder som hade poäng nog för att ta sig vidare till final. Burvall slutade på en femteplats och Tjäder knep den åttonde och sista finalplatsen i sitt heat.

– Det var jäkla skönt att till slut ta sig till final. Jag har ju varit precis utanför finalen nu i de två senaste tävlingarna på världscupen så det känns bra att till slut få en stolpe in. Men det var lite väl nära idag. Det ska bli bättre till finalen hoppas jag. Inga slarviga missar, säger Tjäder.

Vinden piskade i backen under slopestyle-kvalet vid VM i Bakuriani. Foto: FIS

Dubbel premiär

Burvall som har haft en stökig säsong med både sjukdom och skador gjorde i och med dagens tävling sin första slopestyle-tävling för säsongen. Att dessutom ta sig till final i sin VM-debut är något som 25 åringen är riktigt nöjd med.

– Det var kul idag och jag är riktigt nöjd. Det blev ju årets första slopestyle som jag äntligen fick köra och ställa ned. Dessutom första VM:et så det känns ju riktigt skönt att få leverera redan från start, säger Burvall.

Att trots tuffa förhållanden ta med sig ett fint resultat från kvalet är något som Burvall ser positivt på och känslan inför den kommande finalen kunde knappast bli bättre.

– Det känns bra nu inför finalen. Nu har man ju lite mer koll på vad domarna vill se och det finns mycket jag kan förbättra i både hoppen och railsen. Och nu är det ju VM-final så det är ju inget att hålla tillbaka på. Jag har mycket kvar i tanken, säger Burvall.

Finalen är preliminärt inbokad på tisdag den 28:e februari men efter den hårda vind som åkarna upplevt under veckan så är de väl förberedda på att tider och datum kan komma till att ändras.

– Kände egentligen direkt när vi kom hit i full storm och det visade sig vara en typ normaldag att det inte kommer bli raka puckar precis. Saker kommer förmodligen att ändras. Det gäller bara att kunna ställa om och vara av och på vid rätt tillfällen och det tycker jag att vi är med på, säger Burvall.

Oliver Movenius, RISK och Oliwer Magnusson, Östersund SLK åkte riktigt bra under dagen och visade fin form. Dock räckte inte poängen hela vägen denna gång och de slutade på en 12:e respektive 13:e plats. Axel Burmansson, Sälens IF som tidigare veckan skadat foten valde att stå över dagens kvaltävling på grund av smärta.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.