230121 Skicross, Freestyle, Världscupen, Skicross, Idre, final dag 1: IDRE FJAELL,SWEDEN,21.JAN.23 - FREESTYLE SKIING - FIS World Cup, Ski Cross, ladies, men. Image shows Sandra Naeslund (SWE). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber © Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY

Skicross-VM i Bakuriani: Här är laget

///

Sandra Näslund, Linnea Mobärg, David Mobärg, Erik Mobärg, Elliott Baralo och Fredrik Nilsson representerar Sverige i Reiteralm och på skicross-VM i Bakuriani 23-25 februari. Denna gång står även lagtävling på VM-schemat men än så länge är det inte klart vilka som tävlar för svensk del.

Skicross-VM genomförs 23-25 februari som en del av Freestyle World Ski Championships i Bakuriani, Georgien. Laget är uttaget och består av samma åkare som startar i sista världscuptävlingen inför VM i Reiteralm.

Efter inledande kval 23 februari genomförs de individuella finalerna den 24e och lagtävling den 25. Vilka åkare som representerar Sverige i lagtävlingen bestäms utifrån hur det går i de individuella tävlingarna där de två bäst placerade kör lagtävlingen. Beroende på antal anmälda lag kan de högst rankade nationerna också få möjligheten att köra med två lag.

Det svenska laget har goda minnen från Bakuriani och det för-event som genomfördes där för två säsonger sedan. Sandra Näslund slutade tvåa i den individuella tävlingen och Näslund och David Mobärg slutade trea bakom Schweiz och Kanada i lagtävlingen. David Mobärg var också i final i den individuella tävlingen och slutade då fyra.

– Det är en rolig och trevlig backe. Vi har bra minnen därifrån och gillar stället. Jag skulle säga att vi har en bra chans. Rent teoretiskt kan vi plocka många medaljer men realistiskt siktar vi på tre. Sen får vi se om det går att åstadkomma, säger Erik Iljans, huvudtränare för skicrosslandslaget, och fortsätter:

– Jag ser fram emot VM väldigt mycket. Vi kommer in på VM med en bra känsla från Idre med hela truppen och vi har haft ett bra pre-camp i Idre.

Efter världscupen i Idre Fjäll där facit blev fem pallplatser för det svenska laget har de alltså befunnit sig på läger på hemmaplan och nu väntar tävlingar i Reiteralm 15-17 februari innan det är dags för VM. Näslund vann i Reiteralm både 2021 och 2022 men generellt har Reiteralm varit något av en utmaning för det svenska laget.

– Det är en svår backe, det går fort. Det är en etablerad träningsbacke så många nationer ligger där och tränar under tävlingsbreaken så vi kommer in där lite som rookisar när alla andra kan den. Den är snabb, den är tajt och den är låst då den är byggd i skogen. Man har inga spillzoner och det är inte så mycket att välja på men det är ju en typ av bana det med, säger Iljans.

Truppen

David Mobärg, 23 år, Edsåsdalens SLK
Har åtta pallplatser i världscupen på 54 starter varav fem vinster. Saknar medalj från mästerskap

Elliott Baralo, 24 år, Åre SLK
Har ett personbästa i världscupen med nionde plats och sjunde plats från Europacupen. Gjorde debut i världscupen 2018 i Arosa.

Erik Mobärg, 25 år, Edsåsdalens SLK
Har tagit två pallplatser, en tredje- och en andraplats, i världscupen och det skedde på hemmaplan i januari 2023. Han har ett VM-brons från Idre Fjäll 2021.

Fredrik Nilsson, 20 år, Åre SLK
Gjorde sin första välrdscupstart i Idre 2021 och har 12 starter i världscupen med 23 plats som bästa resultat. Tog brons på Junior-VM i Veysonnaz 2022.

Linnea Mobärg, 21 år, Edsåsdalens SLK
Har tio starter i världscupen med fjärde plats som bästa resultat. Mobärg har två pallplatser från Europacupen och tog silver på Junior-VM i Veysonnaz 2022.

Sandra Näslund, 26 år, Kramfors alpina
Har 35 vinster och totalt 61 pallplatser på 101 starter i världscupen. Har två VM-guld från Idre Fjäll 2021 och Sierra Nevada 2017 samt OS-guld från Peking 2022.

Start- och sändningstider

24 februari
Finaler dam/herr 11.00 (TV6 och Viaplay)

25 februari
Lagtävling dam/herr 09.00 (TV6 och Viaplay)

Följ tävlingarna

Lämna ett svar

Your email address will not be published.