Dags för slopestyle i Calgary

//

Världscupen fortsätter på andra sidan atlanten och har nu stannat till i Calgary, Kanada. Två svenska åkare är på plats för att fightas om en finalplats på söndag och slipa formen inför kommande VM.

Ny vecka, ny världscup. Imorgon fredag är det dags för herrarnas kval i slopestyle i Calgary. Förra veckans VC var även den slopestyle men i Mammoth Mountain, Kalifornen. Där var William Mathisen, Sälens IF enda svensk i startfältet och lyckades tyvärr inte komma vidare från kvalet. Oturliga fall i båda åken gjorde att svensken stannade på en 35:e plats i totalen. Denna vecka får Mathisen uppbackning av William Almqvist, FaluSnowPark som kommer med en bra känsla från en förstaplats i slopestyle i europacupen.

Helgens tävling består av två stycken kvalheat där de tre bästa från varje heat tar sig direkt till final. De som placerar sig på plats fyra till nio i varje heat går vidare till en semifinal som i sin tur skickar vidare de fyra bästa åkarna till finalen som äger rum på söndag.

Parken i Calgary är något mindre och består av färre features än den i Mammoth, något som Mathisen tror sig kan dra fördel av.

– Jag tycker den här är mer mellow och chill. Hela coursen är betydligt mindre och det känns inte alls lika hetsigt som det kändes i Mammoth förra veckan. Det tycker jag känns skönt, säger Mathisen.

Även Almqvist tycker att parken är fin och ser fram emot morgondagens kval.

– Jag tror parken passar mig. Träningen har känts riktigt bra. Vi hade lite vind första träningsdagen och då blev det lite problem med farten men när den avtog så flöt träningen på fint. Det känns som att de har fått ihop coursen riktigt bra, säger Almqvist.

Håller tummarna för vinden

Backen som tävlingscoursen ligger i heter Calgary Olympic Park och är en stor anläggning för vintersport centralt belägen i staden. Det faktum att berget står relativt ensamt gör att just vind inte är helt ovanligt på platsen.

– Landskapet här är helt platt. Backen ligger väldigt exponerat så vi får hoppas att det inte är så mycket vind när tävlingen börjar. Då skulle det kunna bli lite problem med farten, säger förbundskapten Calle Sköld.

Helgens slopestyle i Calgary är sista tävlingen innan VM i Georgien. Båda åkarna är uttagna till VM-truppen och hoppas få med sig en bra känsla efter helgens tävlingar. Men Mathisen låter dock inte nerverna arbeta i onödan.

– Det är ju alltid nice med ett bra resultat. Det är klart att VM är en stor tävling men det är ju egentligen bara namnet ”VM” som gör det till en större tävling. Jag blir inte direkt mer nervös över att åka ett VM än någon annan tävling, säger Mathisen.

Finalen går att streama live på Viaplay Vinter, sön 12 feb kl 19.50

Mer information och livescore går att se på FIS-hemsida

Lämna ett svar

Your email address will not be published.