Här är svenska VM-truppen i Freeski

//

Den 19/2 – 5/3 är det dags för freeski-VM i Bakuriani i Georgien. Från svenska landslaget kommer hela fem åkare att vara på plats för att fightas om medaljerna. Hela truppen kommer ställa upp grenarna Slopestyle samt Big Air.

Sverige är ett tungt namn när det kommer till freeski i grenarna Slopestyle och Big air. En världscupfinal utan ett svensk namn i startfältet är ovanligt och medaljer från både OS och VM har kommit med hem i landslagets resväskor. Sverige får fylla ut fyra platser till ett VM men i år kommer fem åkare vara på plats. Oliwer Magnusson som är regerande världsmästare i Big air har i och med titeln en personlig plats till detta VM vilket ger sverige ytterligare en plats.

– Uttagningen i år är baserad på åkarnas prestation på världscupen den här säsongen. Vi har kollat på åkarnas poäng från världscupen och låtit det stå som grund till vilka som tar en VM-plats, säger förbundskaptenen Niklas Eriksson.

Martin Nordqvist som egentligen skulle ha en plats i VM-truppen har tyvärr drabbats av en knäskada som hindrar honom från att tävla och kommer därmed upplåta sin plats till näste man i poänglistan.

Här är svenska VM-truppen i freeski 2023

Jesper Tjäder

I freeskisammanhang är namnet mer eller mindre synonymt med kreativitet och nyskapande. Med OS-brons i Slopestyle från PyeongChang och nu senast överst på pallen i X-Games knuckle huck visar Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK att han tävlar i absoluta världstoppen. På världscupen visar han upp lagets mest stabila resultat och är nu på jakt efter sin första medalj på ett VM.

Oliwer Magnusson

Som regerande världsmästare i Big air från 2021 har Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK en personlig startplats vid årets VM i Georgien. Magnusson visar ständigt att han tillhör den absoluta toppen med en fjärdeplats i OS, topplaceringar i världscupen och SM-medaljer i både Slopestyle, Big air och Halfpipe.

Hugo Burvall

Hugo Burvall, Sundsvall SLK hade en stökig inledning på säsongen då han på ett träningsläger ramlade och slog i huvudet vilket ledde till att han missade en del världscupstarter. Trots få genomförda tävlingar har han åkt både final och tagit fina placeringar vilket gett honom poäng nog för en solklar plats i VM-truppen.

Oliver Movenius

Redan i början av säsongen visade Oliver Movenius, RISK fin form och kvalade sig vidare till slopestylefinal i världscupens säsongsinledning. Efter detta har 21 åringen fortsatt att visa vad han går för ute på världscupen och har även hunnit med en förstaplats i Big air i Swedish Slopestyle Tour. Tävlingarna i Bakuriani blir Movenius första starter i ett världsmästerskap.

Axel Burmansson

Efter flera toppresultat ute på europacupen varav podiumplaceringar i både Prato Nevoso och La Clusaz visar Axel Burmansson, Sälens IF bra form och att han vill tävla mot de bästa. Världscupstarten från Stubai tidigt på säsongen gav 18 åringen de poäng som krävs för att ta en plats i den svenska VM-truppen. Precis som Movenius så blir tävlingarna i Bakuriani Burmanssons VM-debut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.