Burmansson kniper bronset i La Clusaz

//

Under fredagen avgjordes europacupens Big Air final i franska La Clusaz. Axel Burmansson visade tydligt att det är i toppen han hör hemma och ställde ned två riktigt bra åk som räckte hela vägen till en plats på pallen.

Efter en fjärdeplats i slopestylen tidigare i veckan hade Axel Burmansson, Sälens IF idag marginalerna på sin sida och fick kliva upp på pallen. Ett urstarkt startfält placerade ribban extremt högt och bjöd åskådarna på en show i världsklass. Och att årets europacup har hög standard är något som både Burmansson och tränare Carolina Edwall kan skriva under på.

– Nivån hittills i år har varit extremt hög på europacupen. De två senaste tävlingarna här i La Clusaz har nog varit de sjukaste tävlingarna jag har kört någonsin tror jag. Nivån ökar konstant hela tiden, säger Burmansson.

Den höga nivån på tävlingarna är något som Burmansson minst sagt själv är en bidragande orsak till. Efter att i första åket ställt ned en perfekt switch dub 1440 kände 18 åringen att det enda rätta var att tagga till och gasa på ännu mer i andra åket.

– Idag var planen att köra en switch 1440 och en vanlig 1440 så får jag se vart det leder. Men efter första åket så fick jag mer poäng än vad jag trodde jag skulle få. Då blev jag rätt stoked och villa steppa upp i andra. Så då tänkte jag att en 1620 är ju bara ett halvvarv till så det borde inte vara något problem. Sen blev det förmodligen den bästa 1620 jag någonsin gjort, säger Burmansson.

Juryn kunde inte annat än instämma och gav Burmansson hela 97,2 poäng i andra åket. En score som var dagens högsta för ett enskilt åk och ledde honom hela vägen till en tredjeplats i tävlingen.

– Det känns riktigt bra. Big air har jag egentligen inte sett som min starka gren. Jag är nog mer en slopestyleåkare. Jag sätter ner mina åk rätt ofta och känner mig rätt stabil på skidorna men jag slänger kanske inte de största tricken. Så det är riktigt roligt att få komma hem med en bronsmedalj, säger Burmansson.

Hoppas på världscup

Trots att europacupen håller riktigt hög nivå så är det inte i den ligan som Burmansson vill stanna längre än nödvändigt. Vinnaren av totalen i europacupen får nämligen en privat startplats i världscupen det kommande året. Något som 18 åringen har siktet inställt på.

– Jag ligger ju etta i totalen i europacupen i år än så länge. Så det ser ju bra ut inför nästa säsong. Hade varit riktigt kul att få knipa en private spot i världscupen nästa säsong. Det hade varit sjukt nice, säger Burmansson.

Freeski-kollegan Martin Nordqvist, RISK som förra veckan tog ett silver i slopestyle i Italien skulle även han ha funnits med i dagens startfält. Men en krasch som resulterade i ett skadat knä tidigare i veckan tvingade honom att avstå tävlingarna i La Clusaz denna gång.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.