Skyhög nivå på snowboardens big-air i X-Games

//

Det blev en rotationsfest aldrig tidigare skådad när nattens big air i X-Games skulle avgöras. Sven Thorgren som var ensam svensk i startfältet satsade stort men hade denna gång inte marginalerna på sin sida.

I natt svensk tid gick snowboardens big air vid X-Games i Aspen av stapeln. Snön som fallit hela dagen hade inför tävlingen avtagit och packats vilket skapade perfekta förhållanden för åkarna. Publiken fick se skyhög nivå redan från start och det tog inte ens två minuter innan ribban var lagd och tävlingens första 1800 hade ställts ned.

Satsade stort

Thorgren är i branschen känd för att inte hålla tillbaka någonting utan laddar ofta på stort och flyger långt. Nattens big air visade sig inte vara något undantag och i sitt första åk fick Thorgren med sig för mycket fart i ett försök på en frontside 1800 och ramlade långt ner i landningen. I andra åket försökte 28 åringen samma trick men även denna gång gick det inte enligt plan.

– Jag känner mig lite besviken. Jag ville verkligen ställa ner en frontside tripple cork 1800 men jag fick inte riktigt till snärten i take offen. Då hade det nog kunna räcka till pallen. Men jag hade kanske inte helt tillit på mig själv i det tricket så det var väl lite gamble, säger Thorgren.

Motgångarna till trots så lyckas Thorgren hitta fokus igen och landade en stor backside 1620 stalefish helt utan anmärkning. Ett trick som i många fall ger höga poäng men när åtta av världens bästa snowboardåkare gör upp i big air så räckte det idag inte hela vägen.

– Jag gillar inte riktigt att försöka på samma trick för många gånger i rad. Så jag tänkte att nu kör jag backsiden så har jag gjort den. Men så trillar jag på min första backside 18. Sen när det blev en backside 16 på andra försöket, då kände jag väl att det var lite kört, säger Thorgren.

Förra årets big air-vinnare Marcus Kleveland som gick in i tävlingen som en av de förhandstippade favoriterna kastade handskarna direkt i första åket och ställde ned en tripple frontside rodeo. Ett trick som placerade honom högst upp i resultatlistan. Norrmannen var dock inte klar där utan lyckades landa en perfekt backside 1980 innan tävlingen var slut och tog där med hem vinsten.

Ladda om

Redan ikväll svensk tid kommer Thorgren att stå på startlinjen igen men då tävla i slopestyle. Något han känner sig peppad på hoppas på ett bättre resultat.

– Jag fick en väldigt bra träning tidigare idag där jag i alla fall fick sätta övre delen av mitt åk så det känns positivt. Jag känner mig bra i kroppen och det ska bli kul att få någon form av revansch, säger Thorgren.

Resultat Snowboard big air, X-Games 2023

  1. Marcus Kleveland
  2. Takeru Otsuka
  3. Yiming Su
  4. Mark McMorris
  5. Dusty Henricksen
  6. Taiga Hasegawa
  7. Chris Corning
  8. Sven Thorgren

Lämna ett svar

Your email address will not be published.