Jesper Tjäder tar guld i X-Games

//

Med sin kreativitet och nyskapande åkning korades i natt Jesper Tjäder till segrare i årets knuckle huck vid X-Games i Aspen. Det ena tricket mer tekniskt än det ändra imponerade på både publik och jury och räckte hela vägen till guldet.

Tungt snöfall var inget som stoppade publiken från att flockas när årets upplaga av X-Games knuckle huck skulle avgöras. I en 20 minuter lång jam-session fick tio av världens bästa freeskiåkare visa vad de går för och bjöd på en show som aldrig tidigare skådats. Tjäder som är en av freeskivärldens stora inovatörer visade var skåpet ska stå när han direkt hittade flytet i åkningen och ställde med fulländad teknik ner det ena tricket efter det andra. När 20 minuter var över hade till slut Tjäder tävlingens bästa over all score och så även ett guld i X-Games.

– Det känns helt sjukt, det här är ju endå lite av ett life goal att ta en medalj i X-Games. När jag provade knucken lite precis innan tävlingen gick det egentligen inte så bra men i tävlingen kom jag in i något flow och sen gick det bra hela vägen. Många av tricken har man ju aldrig gjort förut utan är bara något som växer fram i stunden men det gick ju bra, säger Tjäder.

Även om detta är Tjäders första medalj i just X-Games så är 28 åringen inte direkt oerfaren i sammanhanget.

– Jag tror speakern sa att jag hade haft 16 X-Games starter när jag fick medaljen så det känns verkligen sjukt skönt att äntligen få en medalj, säger Tjäder.

Även svensken Henrik Harlaut var med i nattens tävling och visade upp fin åkning trots ett brutet båtben. Harlaut skulle egentligen tävla i fler grenar under helgen men skadan i handen gör tyvärr att han avstår de övriga och bara tävlar i knuckle huck.

Snabb utveckling

Kreativ åkning är A och O i en gren som knuckle huck. Flera av tricken har egentligen inga namn ännu och är en kombination av flera trick som bakas ihop till ett. För att sticka ut ur mängden gäller det att tänka utanför boxen. Något som gör att tävlingsmomentet hela tiden utvecklas i rasande tempo.

– Mitt avslutningstrick tidigare år, en switch double backflip var liksom öppningtricket för mig i den här tävlingen. Det utvecklas ju varje år så det gäller att hänga med. Jag fick göra ett trick jag aldrig prövat förut så det var jag jäkligt stoked på, säger Tjäder.

– Det var ju helt sjuka trick som gjordes. Jag trodde inte det skulle räcka till vinst egentligen. Kanske medalj. Matej som kom tvåa trodde jag hela tiden skulle vinna. Han gjorde ju helt sjuka trick. Är ju kanske lite svårt att alltid uppskatta sin egen åkning. Är lättare att kolla och imponeras av andra, fortsätter han.

Slopestyle redan imorgon

Många tävlingar ska in under en och samma helg vilket gör schemat tajt. Redan imorgon kväll svensk tid står Tjäder återigen på startlinjen. Denna gång för att tävla i slopestyle. Den fina starten på helgen och att redan ha säkrat en medalj är något han tror kommer hjälpa i morgondagens tävling, för just slopestyle är en gren som Tjäder värderar lite extra.

– Att få komma igång med tävlandet känns nice. Nerverna är lite borta. Nu har man ju ett lyckat X-Games bakom sig hur det än skulle gå i slopestylen så nu kan jag kanske åka mer avslappnat. Slopestylen hade ju varit absolut det coolaste att vinna. Det är ju egentligen det som är drömmen så jag kommer göra allt jag kan imorgon för att det ska bli en till medalj, säger Tjäder.

För att se tävlingen i efterhand så går det att se på X-Games YouTube

För att följa Jesper i dagens slopestyle klicka in på X-Games YouTube kl 18.30

Resultat knuckle huck, X-Games 2023

  1. Jesper Tjäder
  2. Matej Svancer
  3. Colby Stevenson

Lämna ett svar

Your email address will not be published.