Världscupen i Killington: Här är det svenska laget

/

Efter en strålande svensk slalompremiär i världscupen i Levi laddar de svenska damerna inför slalom och storslalom i Killington. På startlistan finner vi Anna Swenn Larsson, Sara Hector, Hanna Aronsson Elfman, Estelle Alphand och Lisa Nyberg.

Slalompremiären i Levi slutade med en andraplats (Anna Swenn Larsson), topp 10-placeringar, personliga rekord och en skörd av världscuppoäng, bland annat för debutanten Cornelia Öhlund.

Tävlingsresultat Levi >>

Nu åker en del av den svenska truppen, med tillskott i form av Lisa Nyberg, till Killington, USA, för världscupslalom och – storslalom. Det har arrangerats världscup i Killington sedan 2016 och för svensk del har det blivit två pallplatser så långt. 2019 stod Mikaela Shiffrin högst upp på pallen, följd av Petra Vlhova och Anna Swenn Larsson. Frida Hansdotter gjorde detsamma året innan, även då med Shiffrin och Vlhova som etta och tvåa.

Ny debutchans för Nyberg

Lisa Nyberg, som ju inte fick göra sin världscupdebut i Sölden på grund av inställd tävling, kommer direkt från två gånger vinst i helgens dubbla slalomtävlingar i Kåbdalis där även lillasyster Sophie deltog och pappa Fredrik var på plats.

– Jag är nöjd med helgen, jag har haft bra träning innan med väldigt bra men utmanade förhållanden. Jag tycker att jag gick framåt i min åkning så det är bara att fortsätta jobba framåt. Det var också skönt att träna med min pappa och syster, men nu är jag laddad för att åka till Killington med tjejerna, sade Lisa Nyberg efter helgen.

20-åriga Nyberg hade en stark fjolårssäsong med bland annat en rad placeringar på topp fem på Junior-VM i Kanada och dubbla SM-guld i storslalom och super G.

– Lisa har haft en jättebra försäsong och gör framsteg hela tiden så vi tror mycket på henne. Det skulle inte förvåna mig om hon kvalar första gången, sa Team Manager Per Jonsson inför Sölden.

Så startar svenskorna – Hector etta i storslalom

Sara Hector rankas som etta i världen på World Cup Start List* i storslalom och är därför med i den första startgruppen på lördagen, vilket innebär att hon startar bland de första sju åkarna. Estelle Alphand rankas som 33a på World Cup Start List och Hanna Aronsson Elfman som 41a. Då Nyberg ännu inte startat i världscupsammanhang har hon ingen placering ännu.

Inför söndagens slalom rankas Anna Swenn Larsson som sjua i World Cup Start List. Hon är därmed med i första startgruppen och får startnummer 1-7. Hector, som rankas som nia i startlistan i slalom, kommer lottas i startgrupp nummer två och får startnummer 8-15. Aronsson Elfman rankas som 29e åkare i världscupen och startar enligt ranking medan Alphand startar utanför topp 30.

*World Cup Start List är den lista som avgör hur åkarna rankas i respektive disciplin på världscupnivå.

Truppen

Storslalom
Estelle Alphand, 27 år, Åre SLK
Hanna Aronsson Elfman, 19 år, Kils SLK
Lisa Nyberg, 20 år, Åre SLK
Sara Hector, 30 år, Kungsbergets AK

Slalom
Anna Swenn Larsson, 31 år, Rättviks SLK
Estelle Alphand, 27 år, Åre SLK
Hanna Aronsson Elfman, 19 år, Kils SLK
Sara Hector, 30 år, Kungsbergets AK

Lämna ett svar

Your email address will not be published.