Längdskidlandslaget till Ruka

//

Världscuppremiären i Ruka är närmar sig med stormsteg. 25–27 november samlas världseliten i längdskidor i Finland för tre spännande tävlingsdagar. Nu presenteras landslagstruppen som kommer att representera Sverige i Ruka.

I helgen genomfördes den svenska längdskidpremiären i Bruksvallarna och därmed är säsongen 2022–2023 igång.

– Premiärhelgen i Bruksvallarna gav oss intressanta svar och det ser ut som flera av våra mest etablerade åkare har lyckats bra med förberedelserna, säger Anders Byström, landslagschef.

Calle Halfvarsson och Ebba Andersson gav tydliga formbesked under den nationella tävlingspremiären. Calle Halfvarsson vann både den klassiska sprinten samt 15 kilometer fristil under söndagen och Ebba Andersson stod högst upp på pallen på både 10- och 15 kilometer. Båda namnen står med på trupplistan till Ruka tillsammans med bland andra Emma Ribom, Frida Karlsson, Eric Rosjö och William Poromaa. Landslagstruppen bjuder även på nya namn, där några åkare från Team BAUHAUS och Team Svenska Spel gör debut i världscupen iklädda den vita landslagsdräkten.

– Av de som tagits ut är det extra glädjande att få ge chansen till relativt nya åkare som Ingrid Hallquist, Emil Danielsson och Edvin Anger. Alla tre har tydligt tagit steg sedan förra säsongen, säger Anders Byström.

Världscuppremiären i Ruka avgörs fredag till söndag, 25–27 november, med tävlingar i klassisk sprint, 10 kilometer i klassisk stil, samt 20 kilometer i fristil (jaktstart).


Längdskidlandslaget till världscuppremiären i Ruka:

DAMER
Ebba Andersson, Piteå Elit (distans)
Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK (sprint och distans)
Anna Dyvik, IFK Mora SK (sprint)
Johanna Hagström, Ulricehamns IF (sprint och distans)
Ingrid Hallquist, Åsarna IK (sprint)
Moa Ilar, Falun Borlänge SK (distans)
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF (sprint och distans)
Emma Ribom, Piteå Elit (sprint och distans)

HERRAR
Edvin Anger, Åsarna IK (sprint och distans)
Jens Burman, Åsarna IK (distans)
Emil Danielsson, Högbo GIF (sprint)
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK (sprint och distans)
Leo Johansson, Falun Borlänge SK (distans)
Anton Persson, Falun Borlänge SK (sprint)
William Poromaa, Åsarna IK (sprint och distans)
Oskar Svensson, Falun Borlänge SK (sprint)
Eric Rosjö, IFK Mora SK (distans)

*Marcus Grate, IFK Umeå, avstår världscuppremiären i Ruka på grund av en förkylning. Jonna Sundling, som även hon dras med en långdragen förkylning, tävlar inte i Ruka. Hon och har i samråd med medicinska teamet och tränarteamet beslutat att avstå även från världscuptävlingar i Lillehammer, med siktet inställt på världscupen i Beitostølen.

– Det positiva är att det har gått åt rätt håll och att jag mår bättre. Jag längtar till att få tävla igen men jag kommer att skynda långsamt då kroppen är mitt verktyg för att kunna prestera. Så då är det viktigt att jag lyssnar på den också, säger Jonna Sundling.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.