Skidtunneln i Torsby Visit Värmland Foto: Tommy Pedersen 070-3046086

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

– Alltid nära till vinter

///

Tänk ett perfekt skidspår, helt vindstilla, bra glid och minus 3 grader. Visst låter det härligt? I Torsby finns Sveriges första skidtunnel och här är det alltid vinter. Ett perfekt ställe för dig som vill komma i form.

Det första spadtaget till den halvcirkelformade skidtunneln togs 2005 och året efter var den färdig för bruk. Den konstanta temperaturen uppnås med hjälp av mark- och luftkylning och det är alltid lättvallat under den 1,3 kilometer långa sträckan. Den åtta meter breda tunneln som har gott om plats för både klassisk och fri stil är lätt kuperad och har en stigning på 25 meter som följer det naturliga landskapet. I och med att man kan åka åt båda hållen blir det totalt 2,6 km varierad åkning. 

Varva inne med ute

Även utanför skidtunneln finns det gott om skidspår vintertid som alla startar vid skidstadion. Totalt är det 50 kilometer preparerade spår och cirka 4,5 kilometer av dem är elbelysta med konstsnö tack vare anläggningens snökanoner. 

Det är lyxigt att välja på att åka inne i skidtunneln eller utomhus, beroende på läget är ute. Är det -20 grader är det kanske bekvämt att gå in och åka i skidtunneln där det är -3 grader. 

PASS MED INSTRUKTÖR 

Vill man bättra på sina färdigheter kan man boka ett pass med instruktör. Det gäller såväl nybörjare som dem som åker skidor på en mer avancerad nivå. Antingen bokar man en vanlig traditionell timme med instruktör eller lyxar till det med ett tvåtimmarspass där man även blir filmad och får direkt feedback i spåret. Ett utmärkt sätt att bättra på sin skidteknik. Det arrangeras även skidläger och andra kurser inom skidåkning såväl som skatekurser och stakkurser. 

”Tänk dig ett perfekt skidspår, vindstilla, bra glid och tre minus. Så har besökarna i skidtunneln det varje dag”.

PROVA PÅ SKIDSKYTTE 

I skidtunnelns arenadel finns det sex banor för skidskytte. Vill man prova på den populära sporten går man igenom säkerhetsregler med erfarna instruktörer och då får man även lära sig hantera vapnet. Aktiviteten slutar med en stafett för deltagarna. 

I anslutning till Skidtunneln finns även ett komplett testcenter där man kan testa sin fysiska status. 

– Torsby Skidtunnel & Sportcenter är ett Officiellt Vasaloppscenter för skidor och löpning och en Official Resort och samarbetspartner till svenska längd- och skidskyttelandslaget tack vare att vi uppfyller deras höga krav på utbudet av aktiviteter kombinerat med bra boende. 

Under de senaste åren har hela området byggts ut och innehåller nu det mesta för att man ska kunna maxa sin träning och upplevelse i Torsby. Skidtunneln är absolut dragaren, men det finns mycket fina guldkorn runt om och att ha allt på ett och samma område är väldigt bekvämt och smidigt. Boende och restaurang samt motionsspår som är öppna året om finns precis utanför dörren och de många cykellederna är av olika längd och svårhetsgrader. •

Fakta torsby skidtunnel & sportcenter

• Skidtunnel 
• Rullskidbana 
• Skidskyttebanor 
• Gym inne och ute 
• Torsby Bike Park 
• Motionsspår 
• Cykelleder 

• Orientering 
• Padel 
• Discgolfpark 
• Skridskobana inomhus 
• Alpinbacke – och mycket mer!
• Tunneln öppen mellan 1 maj -28 februari

Längd 1,3 km
• Höjdskillnad 12 meter
• Stigning 25 meter/varv
• Temperatur 0 till -3°C
• 8 meter bred

Läs mer på skidtunnel.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.