Topptur i Ramundberget

– Den perfekta blandningen av en naturupplevelse och skidåkarglädje

/////

Där vägen tar slut och kalfjället tar vid ligger snösäkra Ramundberget. Här är fjälltopparna nära och skidåkningen lättillgänglig och varierande, både i och utanför pisten. Albin Lärnefjord, fjälledare och lavintekniker från Ramundberget, avslöjar de bästa sätten att hitta bra lössnö och rolig terräng på. 

I Ramundberget är det gångavstånd och nära till allt du behöver. Här kan du smidigt kombinera aktiviteterna, börja dagen i slalombacken och ta sedan en tur på fjället efter lunch. 

Känner du igen längtan efter en riktig vinter, äkta fjäll och nya naturupplevelser? Att ensam få blicka ut över den storslagna naturen och de vida vyerna, där det enda ljudet som hörs är djupa friska andetag innan man sedan glider ned i orörd snö.  Då kanske en topptur är något för dig.

Att gå på topptur har blivit allt vanligare de senaste åren. Enkelt beskrivet innebär det att man på skidor preparerade med stighudar tar sig upp mot bergstoppen till fots, för att sedan åka ner i orörd snö. Man kommer åt åk som man inte kommer åt med lift, man kan hitta bättre snö, uppleva stillhet och frihet, svett och äventyr. Det är en slags kombination av vandring, långfärdsåkning och friåkning, med andra ord. Enligt Albin Lärnefjord, som är guide och ansvarig för Ramundbergets äventyrcenter, är detta den perfekta blandningen av en naturupplevelse och skidåkarglädje.

Albin Lärnefjord, guide för Ramundberget äventyrcenter

Därför är toppturupplevelsen så bra just i Ramundberget

– Ramundberget levererar äkta topptursupplevelser inom kort avstånd från byn. Vi erbjuder turer både på kalfjället men även i skyddad skogsmiljö för de väderutsatta dagarna. Det geografiska läget gör Ramundberget unikt och förutsättningarna för mycket snö är optimala. När det regnar på andra håll faller flingorna ymnigt här och när blåsten för bort snön från kalfjäll inte långt därifrån ligger den kvar på Ramundberget. Det och den trolska kreativa terrängen genom björkskogen har gett området sitt smeknamn – Sveriges Japan, säger Albin Lärnefjord. 

– Det finns fantastiska fjäll att besöka och många toppar att bestiga i vårt närområde varav de högsta är över 1700 m ö.h. Både enklare och svårare alternativ finns att tillgå och vi erbjuder både prova på-turer, guidade turer i grupp och möjlighet till privat guide. Topptursutrustning (skid- eller splitboardutrustning, stighudar, lavinsändare, sond och spade mm) finns att hyra och köpa på Topsport, våra sportbutiker i området, fortsätter han. 

När det regnar på andra håll faller flingorna ymnigt här och när blåsten för bort snön från kalfjäll inte långt därifrån ligger den kvar på Ramundberget. Det och den trolska kreativa terrängen genom björkskogen har gett området sitt smeknamn – “Sveriges Japan”

Ramundbergets äventyrscenter

Den ökade efterfrågan på naturupplevelser och nya äventyr har resulterat i att Ramundberget satsar stort på guidade turer genom det nya äventyrscentret i centrala bykärnan. Allt för att så många som möjligt ska få uppleva fjällen på ett nytt sätt. Genom att hyra en egen guide eller delta i en guidad grupp får du både en säkrare upplevelse, tillgång till tips och kunskap om utrustning och säkerhet på berget samt större chans att få uppleva skidåkning i bra snö, ibland flera veckor efter senaste snöfall.   

– De senaste årens utveckling på topptursutrustningen har medfört att man numera kan gå på lättvikts-prylar och samtidigt få ut bra skidåkning. Mitt motto är ”Lätt är rätt” då lätt utrustning ger dig möjlighet att komma längre ut på fjället och samtidigt ha ork kvar i benen för utförsåkningen, berättar Albin.  

Men här erbjuds inte bara guidade toppturer. Här kan man även boka guide för att hitta bästa lössnön i offpist nära liften – passar både för de med skidor och bräda under fötterna, snöskovandring, skotertolkning och mycket mer. Här erbjuds även lektioner för alpint, telemark, snowboard och längd.

Något för hela familjen

Väljer man att hålla sig i pisten eller i preparerade längdspår så är det ett utmärkt val det med. Faktum är att du hinner med både och samma dag om man önskar. Längdspåren i området är i världsklass med 300 km lättillgängliga och sammanhängande spår i hela Funäsfjällen. Här finns 43 preparerade nedfarter för lekfull och varierad åkning, fem snowparks och två barnområden för de allra yngsta. Köper man vårt fjällpass får man även tillgång till våra grannars pister och därmed Skandinaviens största skidområde. 

– Lägg till att du dessutom har gångavstånd till förstklassigt boende, prisbelönta restauranger samt uthyrning och sportaffär med det senaste – så vågar vi påstå att vi har det mesta att önska sig under semestern, avslutar Albin.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.