Femteplats för Tjäder i slopestylepremiären

– ”Jag ville göra ett åk som var mig”

//

Jesper Tjäder bjöd publik och domare på unika trick ingen tidigare skådat. Kreativiteten räckte till en femteplats i slopestylepremiären och var ett bra genrep inför kommande VM. Dessutom levererade Oliver Movenius stabil åkning och personbästa.

Finaldagen i Stubai, Österrike, bjöd på perfekta förhållanden med strålande sol och knappt någon vind att tala om. För svensk del fanns Oliver Movenius, som körde sin första världscupfinal någonsin, och OS-bronsmedaljören Jesper Tjäder med på start.

Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK, bjöd på en kreativitet som nästan bara han kan och med VM i sikte passade han på att testa nya kombinationer. Det första åket inledde han stabilt med unika trick, bland annat en switch left double 720 bring back på det andra hoppet och en switch tap backflip i den första railsektionen.

– Man försöker sticka ut och planen var att göra de ticken som man inte gör så ofta på tävlingar. Det är så man får reda på om tricken är bra, man testar dem på tävling innan mästerskapen och ser vad man får betalt, och det ser lovande ut inför framtiden, säger Jesper Tjäder.

Tyvärr lyckades han inte hålla ihop åket hela vägen ner och fick istället ladda om inför åk två. Poängen på de tre första sektionerna i åk ett avslöjade dock att Jesper Tjäder hade bra chans på en topplacering om han fick till den avslutande delen. Han tog chansen och levererade ett riktigt bra andra åk hela vägen ner till sista railen där han gled av lite för tidigt för att domarna skulle bli helt nöjda. Men poängen från det första åket höjde han rejält och klättrade hela vägen upp till en fin femteplats i slopestylepremiären.

– Jag är nöjd ändå. Jag ville göra ett åk som var mig, och det tyckte jag att jag fick till. Sen var utförandet inte hundra procent tyvärr, men jag är nöjd med prestationen och resultatet var okej, säger Jesper Tjäder.

Jeper Tjäders åk stod verkligen ut från mången och håll sådan hög nivå att det nog hade kunnat räcka till en pallplats om sista railen suttit perfekt.

– Jag vågar inte säga om det hade räckt till pallen, men det var ju bara två poäng ifrån, och två poäng mer om man hade gjort det perfekt är inte helt omöjligt. Så det var lite synd, men jag är ändå nöjd, säger han.

Personbästa av Oliver Movenius

RISK-åkaren Oliver Movenius, som körde sin första världscupfinal någonsin, var först ut av herrarna. Han inledde åket stabilt på hoppdelen men sen gled han av lite tidigt på den andra railen vilket drog ned totalpoängen. Det första finalåket någonsin gav 58.33 poäng och la honom på en niondeplats när alla hade kört en gång.

Det andra åket såg riktigt lovande ut och inledningsvis städade han upp de små misstagen från första åket. På den sista featuren ökade han svårighetsgraden och gick för en 450 av railen, tyvärr kom han inte helt runt vilket resulterade i en krasch.

– Allting var perfekt innan sista snurren och sista railen. Då underroterade jag lite och det högg så jag ramlade. Men jag är ändå nöjd, säger Oliver Movenius.

Hade det inte varit för den snöpliga kraschen på sista railen hade Oliver Movenius med all sannolikhet förbättrat poängen. Men poängen från det första åket räckte till en fin fjortonde plats, och personbästa, i karriärens första final.

– Det var bara kul att få köra, lite synd att jag inte landade sista åket för då hade jag ett bra åk på gång. Men jag tänkte bara att jag skulle köra och ha kul, säger han.

Med personbästa och nya erfarenheter i bagaget är det laddad Oliver Movenius som ser fram emot kommande tävlingar.

– Nu är man bara taggad på att köra nästa tävling och ta sig till final igen. Bara att ha fått köra en final är en bra erfarenhet att ta med sig, säger han.

Herrtävlingen vanns av Birk Ruud, Norge, som i och med segern tog hem slopestyletävlingen i Stubai för andra året i rad. Även på damsidan blev det norsk seger i form av Johanne Killi. Freeskiåkarnas världscupsäsong fortsätter med big air-tävling i Copper Mountain, USA, den 14–16 december.

Resultat världscupen slopestyle, Stubai, AUT

Damer

1) Johanne Killi, NOR, 81,24p
2) Kelly Sildaru, EST, 78,22p
3) Grace Henderson, USA, 76,58p

Herrar
1) Birk Ruud, NOR, 88,96p
2) Andri Ragettli, SUI, 87,38p
3) Colby Stevenson, USA, 85,68p
5) Jesper Tjäder, 83,47p
14) Oliver Movenius, 58,33p

LÄS MER: Fullständig resultatlista och kalender.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.