Fem freeskiåkare uttagna till utvecklingslandslaget säsongen 2022/2023

///

Vintern närmar sig med stormsteg och Freeskiing Team Sweden kan nu presentera vilka åkare som ingår i utvecklingslandslaget säsongen 2022/2023. Totalt finns fem åkare med i truppen som har siktet inställt på att ta hem totala Europacupen i år igen.

Med cirka tre månader kvar till världscupen i Falun kan Freeskiing Team Sweden nu presentera vilka åkare som ingår i utvecklingslandslaget säsongen 2022/2023. En säsong där just världscupen på hemmaplan kommer bli en möjlighet för många av åkarna att mäta sig med världseliten.

– Åkarna har självklart siktet inställt på att vilja vara med i Falun. Det blir nog ett stort avstamp för dem om de får börja säsongen med det. Sen är fokuset självklart på att försvara Europacuptotalen som Melvin Morén tog förra året, säger Carolina Edwall, tränare för utvecklingslandslaget.

Då både Melvin Morén och Isak Davidsson har tagit klivet upp till A-landslaget har det skett en del förändringar i utvecklingslandslaget till säsongen 2022/2023. Fabian Agartson, som tidigare i somras tog studenten från freeskigymnasiet i Malung, är ett av de nya namnen som har tagit plats i utvecklingslandslaget.

– Det är jättekul. Det är något som jag har strävat efter ett bra tag. Jag ser väldigt mycket fram emot att få resa runt och åka skidor med alla polare som är med i laget, att få åka på olika tävlingar, lära känna nya människor och förhoppningsvis ha en grym tävlingssäsong, säger Fabian Agartson.

Ytterligare två nya namn för säsongen är RISK-åkarna Martin Nordqvist och Oliver Movenius. Martin Nordqvist var ostoppbar under Swedish Slopestyle Tour förra säsongen och vann alla tävlingar han ställde upp i vilket även gjorde att han tog hem totalseger. Även Oliver Movenius hade en lysande säsong där han bland annat tog hem två segrar på Europacupen.

Johanna Sellman och Axel Burmansson är de två åkarna som är kvar från förra säsongens utvecklingslandslag. Båda presterade fina resultat under den gångna vintern där Johanna Sellman tog karriären första pallplats på Europacupen och Axel Burmansson kammade hem ett JVM-brons i slopestyle.

Hård konkurrens om platserna

Nivån i Freeskisverige är skyhög och konkurrensen om plasterna i utvecklingslandslaget har varit stenhård. Men enligt tränare Carolina Edwall är det något som bara är positivt för åkarnas utveckling.

– Hela det här gänget har potential att ta hem Europacuptotalen så det kommer bli en väldigt intressant och häftig sparring bara inom vårat landslag, men det tror jag blir en väldigt viktig faktor för framgångar, säger hon och fortsätter:

– Det är också kul att det finns ett bra underlag som kommer underifrån. Vi hoppas att vi kan, precis som tidigare år, bjuda med fler åkare på Europacuptävlingar när det finns plats och möjlighet. Jag tror att det är viktigt att det finns andra som utmanar underifrån för att man hela tiden ska pusha sig själv och komma till nya nivåer, och det är åkarna fullt medvetna om.

För åkarna i utvecklingslandslaget är försäsongsträningen redan i full gång. Under hösten kommer de även åka till Stubai, Österrike, tillsammans med A-landslaget för att få så bra förutsättningar som möjligt. För flera av åkarna kommer världscupen i Falun att bli startskottet för tävlingssäsongen som sedan fortsätter med den första Europacuptävlingen i Les Arcs, Frankrike, den 10 januari.

Utvecklingslandslaget 2022/2023

Axel Burmansson, SÄLENS IF
Fabian Agartson, SÄLENS IF
Johanna Sellman, UMEÅ SKIDKLUBB
Martin Nordqvist, RIKSGRÄNSEN SNOWBOARD- OCH SKIDKLUBB
Oliver Movenius, RIKSGRÄNSEN SNOWBOARD- OCH SKIDKLUBB

Lämna ett svar

Your email address will not be published.