Fina framgångar för rullskidlandslaget i Otepää

//

Under helgens världscuptävlingar i Otepää blev det sex segrar och tre ytterligare pallplatser under de tre tävlingsdagarna. Bäst gick det för Linn Sömskar som vann alla tre loppen medan herrjuniorerna hade dubbla pallplatser på varje distans.

Tävlingarna inleddes i fredags med en sprint i fri stil. Linn Sömskar vann damernas kval och kontrollerade varje heat. Hon vann före estländskorna Mariel Merlii Purles på andra plats och Johanna Udras som trea.

Mer spännande var det bland herrjuniorerna där Anton Grahn tog hem kvalet före Malte Jutterdal. Även Jonatan Lindberg och Viktor Norberg gick vidare från kvalet som sexa respektive tia. Det blev tighta heat med små marginaler men samtliga svenskar tog sig vidare till semifinal men där tog det stopp för Malte och Viktor. I finalen blev det sedan dubbelt svenskt med Anton som segrare och Jonatan på en andra plats.

Herrarnas seniorklass vanns av Raimo Vigants från Letland. Bästa svensk blev Gabriel Strid som åkte ut i kvartsfinalen och slutade på en 15:e plats.

I damernas juniorklass tog Ebba Johansson och Molly Furunäs sig fram till varsin semifinalplats och slutade på en femte respektive sjunde plats. Vann gjorde Samanta Krampe från Letland.

I lördagens masstartlopp gjorde Malte Jutterdal ett ryck tidigt i loppet i herrarnas juniorklass. Som mest ledde han med 40 sekunder. Efter att åkt ensam i stort sett hela loppet kunde Malte upprepa fjolårets masstartvinst i Otepää. Marginalen blev dock endast tre sekunder före fredagens segrarer Anton Grahn.

Seger blev det också för Linn Sömskar som tillsammans med Qinghua Ma från Kina fick ett betryggande avstånd till det övriga fältet tidigt i loppet. Linn gjorde inga försök att rycka ifrån kinesiskan utan avgörandet kom på upploppet. Trean, Yang Zhou från Kina, var hela 1 minut och 32 sekunder efter Linn.

I herrarnas seniorklass blev det norsk seger genom Patrick Fossum Kristoffersen som vann med 28 sekunders marginal till italienaren Michael Galassi. Simon Karlsson slutade nia, 51 sekunder bakom norrmannen och Gabriel Strid kom på en trettonde plats. 1.06 efter.

Molly Furunäs kom sjua, tolv sekunder efter Anna Maria Ghiddi från Italien som vann. Ebba Johansson slutade på en tolfte plats, minuten efter segrarinnan.

Tävlingarna avslutades med ett klassiskt distanslopp på rullskidbanan i Otepää. Linn fullbordade helgen genom att ta hem segern överlägset. Segermarginalen till kinesiskan Qinghua Ma blev tillslut 53 sekunder. Trea blev estländskan Aveli Uustalu dryga minuten efter Linn.

Även herrjuniorerna fortsätta leverera fina resultat. Malte Jutterdal åkte väldigt starkt på det andra varvet av tre och tog helgens andra seger med 34 sekunders marginal till ukrainaren Oleksandr Lisohor. Anton Grahn hade en tuff kamp om tredjeplatsen som han tillslut tog hem med fyra sekunders marginal till fyran i loppet. Anton var 54 sekunder efter Malte. Harald Ekenberg blev nia, Jonatan Lindberg tolva och Viktor Norberg 15:e.

Bland herrseniorerna blev det likt lördagens lopp en norsk segrare. Denna gång genom Amund Korsaeth som vann med 5.4 sekunders marginal föra Martin Himma från Estland på andra plats. Trea blev lördagens segrare Patrick Fossum Kristoffersen 28.8 sekunder efter sin landsman. Bäst av svenskarna blev Simon Karlsson på en åttande plats, 49 sekunder efter. Gabriel Strid placerade sig som 15:e åkare.

Damernas juniorklass vanns av Gerda Kivil från Estland. Molly Furunäs blev trettonde och Ebba Johansson 19:e.

Resultat

Efter säsongens två första världscuphelger leder nu Linn Sömskar den totala Världscupet överläget med 271 poäng före kinesiskan Qinghua Ma. Anton Grahn leder juniorklassen med fyra poängs marginal till Malte Jutterdal.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.