Snowboardlandslaget 2022/2023

//

Efter en framgångsrik vinter på världscup, Europacup och X-games har Snowboard Team Sweden nu siktet inställt på nästa säsong. Här är åkarna som ingår i A-landslaget och utvecklingslandslaget 22/23 då VM i Georgien och världscup på hemmaplan väntar.

En händelserik säsong med pallplatser på både världscupen, X-games och Europacupen har passerat. Redan nu har träningen inför den kommande säsongen dragit igång där både VM i Bakuriani, Georgien, och världscupen i big air på hemmaplan väntar.

Säsongen 2022/2023 kommer det svenska snowboardlandslaget ha två garanterade startplatser för herrar på världscupen, en fler än förra vintern. När världscupen avgörs på hemmaplan i Falun den 24–26 november kommer Sverige som värdnation ha ytterligare fem startplatser. Flera av åkarna i utvecklingslandslaget kommer då få chansen att mäta sig med världseliten och göra världscupdebut inför hemmapubliken. Utöver chansen att få köra världscupen på hemmaplan kommer utvecklingslandslaget fokusera på tävlingarna på Europacupen.

– Det kommer många yngre förmågor som börjar knacka på dörren men det känns återigen som att vi har fått till två bra grupper. Det ska bli jättekul att följa deras resa under säsongen, säger Calle Sköld, förbundskapten snowboardlandslaget.

Nu kan Snowboard Team Sweden presentera vilka åkare som ingår i A-landslaget respektive utvecklingslandslaget säsongen 2022/2023.

A-landslaget

Sven Thorgren, Sollentuna SLK
William Mathisen, Sälens IF

Utvecklingslandslaget 

Gabriel Almqvist, Falu SnowPark
Gustaf Lundström, Piteå Extremsport
Jesper Landmark, Sälens IF
Ruben Rosenfors, Riksgränsen snowboard- och skidklubb
Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina Klubb
William Almqvist, Falu SnowPark

Övre raden fr. v. Gabriel Almqvist, Jesper Landmark, Ruben Rosenfors. Nedre raden fr. v. Gustaf Lundström, Tova Nejne, William Almqvist. Foto: Daniel Rönnbäck.

William Mathisen kliver upp i A-landslaget

En av de stora förändringarna säsongen 2022/2023 är att Niklas Mattsson, 13 år efter världscupdebuten, har valt att avsluta sin tävlingskarriär. En som däremot tar klivet upp till A-landslaget är William Mathisen. Efter en imponerande säsong med flera stora kliv i rätt riktning, däribland en andraplats på världscupen i slopestyle, har han nu etablerat sig i världstoppen. Han får sällskap i A-landslaget av den rutinerade världsstjärnan Sven Thorgren, en duo som förbundskapten Calle Sköld tror starkt på.

– William i kombination med Sven, som har varit med i flera år och är rutinen själv, känns som en väldigt bra kombination. Det är en duo som verkligen har en gemensam tävlingsmentalitet där de är med och pushar och sparrar varandra på ett väldigt bra sätt. Det ska bli väldigt kul att få följa den dynamiken nästa säsong, säger han.

Tova Nejne uttagen till utvecklingslandslaget 

Utvecklingslandslaget har fått tillskott av Tova Nejne. Efter en säsong med topplaceringar på de nationella tävlingarna, imponerande åkning på junior-VM och en pallplats på Europacupen har hon nu fått en välförtjänt plats i utvecklingslandslaget.

– Det känns spännande och kul, man har ett större ansvar för sin utveckling och åkning nu. Men det är peppande att folk tror på en, det hjälper en att ta sig igenom utmaningar när man vet att förbundet tror på en. Sen är det alltid peppande att veta att man har folk att träna med som följer med i ens utveckling, säger Tova Nejne.

Tova Nejne utgör tillsammans med ytterligare fem åkare utvecklingslandslaget kommande säsong. Deras fokus kommer ligga på Europacuptävlingar och världscupen på hemmaplan i Falun. Kanske kan även någon av dem vara med och slåss om en plats till VM i Georgien som avgörs i slutet av februari.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.