Freeskilandslaget 2022/2023

///

Efter en succésäsong med två OS-medaljer och totalseger i Europacupen har Freeskiing Team Sweden nu siktet inställt på nästa vinter. Här är åkarna som representerar A-landslaget säsongen 22/23 då VM i Georgien och världscupen på hemmaplan väntar.

En händelserik vinter med bland annat två OS-medaljer, pallplats på världscupen och totalseger i Europacupen har nu passerat. Freeskiing Team Sweden har redan påbörjat uppladdningen inför kommande säsong då både VM i Bakuriani, Georgien, och världscupen i big air på hemmaplan väntar.

Under säsongen 2022/2023 kommer freeskilandslaget ha sex startplatser för herrar på världscupen och därför kommer även A-landslaget bestå sex åkare, varav två namn är nya för säsongen. När världscupen kommer till hemmaplan på Lugnet i Falun får Sverige som värdnation fler startplatser och åkarna i utvecklingslandslaget kan få chansen att göra världscupdebut och mäta sig med världseliten.

– Det är alltid en process att göra uttagningar men i slutändan har valen ändå varit ganska givna. Det är superkul att Sverige har ett så brett spann av duktiga åkare i alla åldrar med allt ifrån JVM-medaljer till OS-medaljer, säger Niklas Eriksson, förbundskapten freeskilandslaget.

Nu kan Freeskiing Team Sweden presentera vilka åkare som ingår i A-landslaget säsongen 2022/2023.

A-landslaget

Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
Isak Davidsson, Bjursås IK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Melvin Morén, Sälens IF
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK
Oscar Wester, Freestyleåkarens förening

Fr. v. Hugo Burvall, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson. Foto: Daniel Rönnbäck.

Fr. v. Isak Davidsson, Melvin Morén och Oscar Wester. Foto: Daniel Rönnbäck.

Melvin och Isak kliver upp i A-landslaget

En av förändringarna till säsongen 2022/2023 är att Melvin Morén, som vann den totala Europacupen, nu har tagit klivet från utvecklingslandslaget till A-landslaget. Hans totalseger i Europacupen gav honom en personlig startplats på världscupen och det är även där han kommer tävla nästa säsong.

– Melvin blir en självklar del av A-landslaget eftersom han vann totala Europacupen. Han gjorde också sin världscupdebut sista tävlingen i Silvaplana denna säsong och gjorde bra ifrån sig så det ska bli jättekul att se honom på världscupen, säger Niklas Eriksson.

Även Isak Davidsson tar nu klivet från utvecklingslandslaget till A-landslaget. Under förra säsongen fick han chansen att köra flera världscuptävlingar och visade då att han hör hemma bland världseliten.

– Isak har gjort jättebra ifrån sig på världscupen med limiterade förutsättningar. Han tog sig till tre finaler den här vintern och var nära på att ta den sista OS-platsen. Han har visat på väldigt bra kapacitet och har potential att bli ännu bättre nästa säsong, säger Niklas Eriksson.

Melvin Morén och Isak Davidsson får sällskap i A-landslaget av Oscar Wester, som nu är tillbaka efter knäskadan han ådrog sig under VM 2021, och OS-åkarna Hugo Burvall, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson.

Vilka åkare som ingår i utvecklingslandslaget presenteras senare i höst.

Henrik Harlaut siktar mot OS 2026

Nästa säsong kommer Henrik Harlaut ta en paus från världscupscenen, något som har varit en del av planen sedan länge. Tanken är att tävla mindre för att kunna optimera träningsförutsättningarna med siktet inställt på OS i Milano/Cortina 2026.

– Tanken är att få lite mer tid till att förhoppningsvis kunna bli ännu bättre på att åka skidor. Det är inte för att jag på något sätt vill sakta ner, nästan tvärt om, att jag vill öka svårigheten och försöka bli ännu bättre. När man tävlar mycket är det svårt att få tid att verkligen utveckla sin åkning under säsongen och de senaste 20 åren har jag tävlat väldigt mycket, nu vill jag ändra lite på mitt upplägg, säger Henrik Harlaut.

Även om Henrik Harlaut inte kommer tävla på världscupen nästa säsong kommer han finnas med när freeskilandslaget tränar på bland annat airbagen i Kläppen.

– Henrik kommer inte vara en del av landslaget nästa säsong men han kommer fortfarande träna med landslaget för att underhålla och utveckla sin skidåkning, säger Niklas Eriksson.

Att tävla mycket i en fysiskt påfrestande sport sliter på kroppen och för att hålla högsta nivå under många år är planen nu att minska på tävlandet mellan OS-säsongerna, ett koncept som även den amerikanska snowboardikonen Shaun White kört på. Efter det historiska OS-bronset i big air är Henrik Harlaut nu på jakt efter ett fjärde OS-deltagande.

– Just nu är planen att tävla lite mindre i två säsonger för att sen när kvalet inför nästa OS börjar känna mig i form och försöka ta mig till OS 2026, säger han.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.