220114 Alpint, Freestyle NAKISKA,CANADA,14.JAN.22 - FREESTYLE SKIING - FIS World Cup, Ski Cross, ladies, men. Image shows Sandra Naeslund (SWE), Andrea Limbacher (AUT), Daniela Maier (GER) and Jade Grillet Aubert (FRA). Photo: GEPA pictures/ Johannes Friedl © Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY

Tjugofjärde segern för överlägsen Näslund i Nakiska

//

Efter gårdagens jackpott där både Sandra Näslund och David Mobärg fick kliva högst upp på pallen i kanadensiska Nakiska fortsatte de svenska framgångarna på lördagen. Näslund visade åter fenomenal form och Alexandra Edebo var sjätte snabbaste i kvalet och snabbast av alla i lilla finalen.

Det var betydligt varmare på lördagen, runt sju grader i det vid årstiden normalt sett iskalla Nakiska, och det blev en del slag och spår i den tajta banan där en bra start var avgörande. Det slog Sandra Näslund mynt av. Hon var snabbast i kvalet, snabbast ut i kvartsfinalen och var överlägsen i samtliga heat.

I kvartsfinalen skapade hon direkt avstånd till kanadensiskorna Courtney Hoffos och Hannah Schmidt och tyskan Johanna Holtzmann. Hon defilerade in i mål och gick vidare till semi tillsammans med Schmidt.

Alexandra Edebo hade sjätte snabbaste tid i kvalet och visade upp fin åkning i sin kvartsfinal. Detta mot hårt motstånd i form av framför allt Fanny Smith, som är närmast jagande efter ledaren av totala världscupen: Sandra Näslund, Andrea Limbacher och Lucrezia Fantelli. Edebo tog ledningen direkt och skapade avstånd mot tvåan Smith, som närmade sig, men svenskan höll ifrån och vann sitt heat.

Näslund till stora finalen – Edebo vann lilla finalen

I semifinalen hamnade svenskorna i varsitt heat och Näslund var överlägsen, igen. Hon gick in i mål med 1,75 till godo till tvåan Alizee Baron, trots något för publiken otäckt slag och läskigt släpp i en av de negativa kurvorna. Hon var därmed, för sjunde gången den här säsongen, klar för stora finalen. 

Edebo hade en tuff uppgift och fick inte samma snabba start som i kvarten. Marielle Thompson tog ledningen och Edebo fajtades med Fanny Smith där bakom. Thompson gick in med trygg ledning över mållinjen, och Smith lyckades hålla undan mot Edebo som därmed gick till lilla finalen. 

Väl där tog Edebo ledningen efter en riktigt bra start. Strax bakom gick Hannah Schmidt vinnande ur en fajt med Tiana Gairns och närmade sig Edebo. Men svenskan höll undan och gick först över mållinjen. Därmed blev hon femma och tog viktiga poäng.

Märkliga scener i finalen

Stora finalen blev minst sagt händelserik. Alizee Baron kom aldrig ur startgrinden och därmed stod det mellan Näslund och välmeriterade konkurrenterna Marielle Thompson och Fanny Smith. Svenskan tog en betryggande ledning och racet var inte långt gånget när Thompson gjorde en miss, föll och tog med sig Smith i fallet. Därmed var båda borta i en jobbig krasch, något Näslund inte märkte.

– Jag förstod inte att de hade kraschat. Jag trodde de var precis bakom mig, jag hoppas bara att de är okej, säger Näslund till FIS Live.

Thompson tog sig ned av egen maskin medan Smith blev kvar uppe i banan, tagen av kraschen, men på benen. Med dagens seger tog Näslund sin sjunde individuella världscupseger för säsongen, den 24e totalt, och utökade ledningen i totala världscupen mot Smith och Thompson som ligger tvåa respektive trea. Nu väntar tävlingar på hemmaplan när världscupen kommer till Idre nästa helg.

– Jag tar bara en tävling i taget, säger Näslund och fortsätter:

– Jag vill bara vinna fler tävlingar.

Resultat, skicross damer, Nakiska >>

Lämna ett svar

Your email address will not be published.