211218 Alpint, Freestyle INNICHEN,ITALY,18.DEC.21 - FREESTYLE SKIING - FIS World Cup, Ski Cross, ladies, men, qualification. Image shows David Mobaerg (SWE). Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber © Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY

Dubbelt svenskt i Nakiska – Näslund och Mobärg vinnare

//

David och Erik Mobärg har följts åt i livet och karriären. Och de följde varandra hela vägen in i finalen i Nakiska, Kanada, där David Mobärg tog hem sin fjärde världscupvinst. Sandra Näslund visade åter varför hon är världens bästa skicrossåkare just nu när hon klockade sin sjunde vinst för säsongen och Alexandra Edebo tog sig till lilla finalen.

Det blev en bra svenskdag i kanadensiska Nakiska. I en lite stökig och något knölig bana tog sig fyra svenskar vidare till semifinal: bröderna Erik och David Mobärg, Sandra Näslund och Alexandra Edebo.

Bröderna Mobärg, från Edsåsdalen, gick vidare till semifinal från varsin kvartsfinal där David vann och Erik kom tvåa i respektive heat. De gick in i gemensam semifinal där David lade sig först och hade en ganska bekväm ledning medan Erik fick kämpa mot Jonathan Midol och Florian Wilmsmann. Den sistnämnde fick ingen skön resa mot mål och det blev en kamp mellan Midol och den äldre brodern Mobärg. Och det var Erik Mobärg som gick vinnande ur den kampen. Han slutade tvåa och var därmed klar för stora finalen tillsammans med brorsan.

Sandra Näslund var snabbast i sitt kvartsfinalheat och ställdes mot Hannah Schmidt, Daniela Maier och Cortney Hoffos i semifinalen. Näslund fick en bra start och drog ifrån direkt. Schmidt försvann då hon missade en käpp och Näslund hade inga problem att ta ledningen och behålla den före de två andra in i mål. Hon gick därmed vidare till final tillsammans med Daniela Maier.

Alexandra Edebo tog sig också till semifinal men det var trångt i starten och hon hamnade lite efter. Edebo tog ändå igen på täten och blev trea efter att Brittany Phelan försvann ur banan. Det innebar att hon gick vidare till lilla finalen. Där ställdes hon mot tufft motstånd i form av Hannah Smith, Courtney Hoffos och Brittany Phelan. Hon fick en bra start och lade sig först, närmast jagad av Phelan.

Det blev en tajt kamp mellan de två som dessvärre blev för tajt. Edebo tappade trycket på innerskidan i en sväng och gled tvärs över banan och tog därmed också med sig Phelan ur banan. Tyvärr innebar det, istället för en möjlig femteplats totalt, en delad sjundeplats.

I finalen lade sig bröderna Mobärg etta och tvåa. Men det var David som gick upp i ledning och efter att ha kommit för långt ut i en sväng tappade Erik mark. Han lade sig som fyra och tappade balans och därmed tätkänning efter ett hopp. Han föll och därmed var chanserna på pallen dessvärre borta.

David Mobärg lyckades stå emot trycket från Kevin Drury och Tobias Müller, behöll sin ledning loppet igenom och gick över mållinjen först av alla. Det innebar hans fjärde vinst och hans sjätte pallplats i världscupen.

I stora finalen tog Näslund snabbt ledningen igen trots en lite tveksam start. Hon jagades av största konkurrenten Fanny Smith, och fick åskådarna att dra efter andan när hon drev ut i en sväng men höll emot och gick, återigen, över mållinjen i säker ledning. Därmed tog Näslund sin sjunde förstaplats i världscupen för säsongen. Det innebär också 23e världscupsegern totalt, och Näslund närmar sig Fanny Smiths 29 segrar.

– Det var en jättekul bana men det var väldigt tufft och en del ojämnheter, men väldigt roligt. Skidåkningen känns väldigt bra just nu så jag ska bara fortsätta göra det jag gör, säger Sandra Näslund till FIS-Live.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.