211228 Alpint LIENZ,AUSTRIA,28.DEC.21 - ALPINE SKIING - FIS World Cup, giant slalom, ladies. Image shows Sara Hector (SWE). Photo: GEPA pictures/ Harald Steiner © Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY

Sara Hector i storform – ännu en pallplats i Lienz

//

Sara Hector kom till Lienz med två färska pallplatser från Courchevel. Och med näst snabbaste tid i första åket och hård satsning i andra kan hon nu räkna in ytterligare en när hon blev trea efter Petra Vlhova och Tessa Worley.

Sara Hector, med startnummer sex och två pallplatser från Courchevel i färskt minne, var först ut av fem svenskor i startlistan i österrikiska Lienz.

Fransyskan Tessa Worley var först ut i startfältet och satte en tid som räckte för ledning genom hela första åket. Hector satsade  i en bitvis stökig nedfärd men tiden var det inget fel på. I mål klämde hon sig in som tvåa mellan Worley och petade ner Petra Vlhova till tredje med ynka tolv hundradelar upp till Worley. Norskan Ragnhild Mowinckel med startnummer tolv är på väg att hitta formen efter dubbla knäskador och slutade trea i första åket, 29 hundradelar efter Hector.

Fjortonde plats för Alphand

Tidsmässigt var det tajt bland de sju snabbaste åkarna de sju första åkarna fick plats inom drygt sex tiondelar. Amerikanskan Mikaela Shiffrin, som leder den totala världscupen, saknades i startfältet då hon testat positivt för Corona. Detsamma gällde schweiziskan Lara Gut-Behrami.

Hilma Lövblom stod för en riktig raket i första åket. Hon var andra svenska ut med startnummer 34 i sin sjunde världscupstart och gick in på en imponerande sjuttonde plats. Detsamma gjorde Estelle Alphand med startnummer 40 som förstärkte det svenska lagets insats ytterligare när hon gick in på plats 13.

Till andra åket badade banan i sol men det bjöds på en hel del utmaningar i form av luriga slag och ojämnheter. Hilma Lövblom visade upp fin åkning men hamnade strax därefter i ett slag där bindningen löste ut. Estelle Alphand hade lite svårt att få upp farten och tappade en del tid men gick till slut in på topp 15 med en fin fjortonde plats. 

Ännu en pallplats för Hector

Federica Brignone, tolva efter första åket, presterade ordentligt i andra och tog en övertygande ledning. Petra Vlhova var dock för tuff och knuffade ner Brignone trots en rejäl miss i branten innan mål. Mowinckel, som inte varit på pallen i storslalom sedan 2019, hade inte samma flyt i andra åket och gick in som trea bakom Vlhova och Brignone. Så var det Hector kvar. 

För Sara Hector fanns chansen för ytterligare en pallplats och den chansen tog hon. Det var fullt fokus från start men ett par missar som hon ändå lyckades reda ut resulterade i att hon tappade lite tid. I mål var Hector ynka åtta hundradelar efter Vlhova och det var därmed klart med ytterligare en pallplats. Det blev alltså den tredje raka på lika många tävlingar efter en andraplats och en vinst i franska Courchevel. Hector ligger nu tvåa i storslalomcupen och fyra i totala världscupen. 

Tessa Worley, ledare inför första åket och sist ut, var övertygande säker även i andra åket och tog sin första seger för säsongen. Hon var 30 hundradelar före Vlhova över mållinjen och kunde därmed räkna in sin 15e världscupseger.

Hanna Aronsson Elfman var 36e åkare ut i första åket men kvalade tyvärr inte till andra åket när hon lade sig utanför topp 30. Unga Moa Boström Mussener, Uppsala SLK, startade sitt sjunde världscupdeltagande med startnummer 58. Hon åkte upp sig till plats 52.

Här hittar du hela resultatlistan från damernas storslalom i Lienz >>

Lämna ett svar

Your email address will not be published.