Dags för säsongens första slopestyletävling på världscupen

/

Niklas Mattsson är på plats i Calgary, Kanada, för att köra säsongens första världscuptävling i slopestyle. Tävlingarna blir också ett bra genrep inför OS i Peking. 

Efter två big air-tävlingar har det äntligen blivit dags för säsongens första slopestyletävling på världscupen. På plats i ett kallt Calgary, Kanada, finns Niklas Mattsson som är redo att visa vad han går för.

– Det ska faktiskt bli kul att uttrycka hela sin snowboardåkning, säger Niklas Mattsson inför morgondagens kval.

Sven Thorgren, som inledde världscupsäsongen med en tredjeplats på big air-tävlingen i Chur, testades tyvärr positivt för covid-19 precis innan avresa. Han kunde därför inte följa med till tävlingarna i Calgary, men är sedan ett par dagar tillbaka frisk och symtomfri. Han får istället ladda om och förbereda sig inför X-games i januari, dit han blivit inbjuden.

Förberedelser inför OS i Peking

Både Sven Thorgren och Niklas Mattsson är redan uttagna till OS i Peking. Tävlingen i Calgary är ett bra tillfälle att förbereda sig inför mästerskapet i februari.

– Nu blir det ju inte ett genrep för alla tre, men det är ingen ovanlig situation att jag är ensam med en åkare. Förra gången vi var i Calgary var det också bara jag och Niklas, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Niklas Mattsson har under försäsongen visat att snowboardåkningen är på topp. På träningslägret i österrikiska Stubai landade han bland annat en backside 1980, så det är inget tvivel om att han kan prestera på allra högsta nivå. Och nu på säsongens första slopestyletävling vill han hitta en bra känsla.

– Jag vill på något sätt bara känna en bra känsla kring tävlingsmomentet. Att jag kan komma med en plan och genomföra den på ett bra sätt. Att jag kan lägga upp det på ett sätt som gör att jag får ut träningarna på bästa sätt, säger han.

Den första träningsdagen i Calgary var sikten inte på topp men Niklas lyckades trots det hitta en bra känsla för banan.

– Det kändes helt okej ändå med tanke på ljus och fart. Man kunde inte åka sitt åk på riktigt sådär, utan det var mest bara att ta ner det till ”basics” och göra treor åt de hållet jag ska göra tolvan sen. Det var nästan bara att minimera allt, men jag har ändå fått en bra känsla. Förhoppningsvis ska vädret spricka upp lite bättre idag och jag ska kunna köra åket några gånger, säger Niklas Mattsson.

Redan i morgon, torsdag, är det kval där åkarna kommer vara uppdelade i två heat med 35 åkare i varje. Från varje heat går de åtta bästa åkarna vidare till fredagens semifinal där de 16 åkarna gör upp om åtta platser till lördagens final. I kvalet och semifinalen är det de bästa åket av två som räknas medan det i finalen är det bästa åket av tre som avgör tävlingen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.