Den unika träningsanläggningen för hopp som byggts i Kläppen Park. Foto: Isak Davidsson/SSF.

Unik satsning lyfter svensk snowboard och freeski mot nya höjder

///

En unik träningsanläggning för skid- och snowboardåkare, som det inte finns motsvarighet till i norra Europa, har sakta men säkert växt fram i Kläppen. Det är Svenska Skidförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Sälens IF som tillsammans med Kläppen Ski Resort har genomfört en unik satsning.

Längs väg 66 i Dalarna, vid infarten till skidanläggningen Kläppen Ski Resort, har den största satsningen som någonsin har gjorts inom snowboard och freeski i Sverige genomförts. En unik hoppanläggning, som är den enda i sitt slag i norra Europa, har under hösten byggts upp.

– Om vi ska ha chans att konkurrera i framtiden är en anläggning som denna, på hemmaplan, helt avgörande. Det är det bästa stöd vi kan ge de här sporterna. Vi tror att denna satsning kommer lägga grunden för svenska OS-medaljer redan i Kina 2022, men framför allt i Italien 2026 och framåt, säger SOKs ansvarige sportchef Anders Wiggerud.

Hopptornet, där det finns flera olika storlekar på uthoppen. Foto: Daniel Bernstål/SSF

Anläggningen ligger inom Kläppen Snowpark, som är nationalarena för freeski och snowboard, och kommer ge åkare från Sverige samt resten av världen möjlighet att träna hopp, året runt, eftersom anläggningen även kommer vara öppen under sommarsäsongen.

– Det är nästan svårt att beskriva för det känns så exklusivt att vi får ha ett sånt här hopp här hemma. Det toppar nästan allt. Förut var man tvungen att åka långt för att träna men nu har vi perfekt träning så nära. Det blir ju utveckling för alla och kommer bli så bra för oss i Sälen. Oavsett vilken ambitionsnivå man har så kan man ha kul här och lära sig nya trick, säger Wilma Johansson, som är uttagen i Freeski Team Swedens utvecklingslag och medlem i Sälens IF.

Lars Habing är sportchef i den lokala föreningen Sälens IF, även han är full av förväntan inför vad anläggningens möjligheter kommer betyda för dem.

– Genom sin utformning, med olika storlekar på uthoppen, kommer anläggningen passa alla, både de yngre och åkare på väg upp. Det blir verkligen ett lyft för föreningens ungdomar, säger Lars.

Allt eftersom framgångarna har kommit för de svenska landslagen i freeski och snowboard ökade behovet av en träningsanläggning för hopp på hemmaplan, säsong för säsong.

– Dels innebär det ett drastiskt minskat resande för landslagen, men den största fördelen är att de kan träna tillsammans med och inspirera nästa generation unga killar och tjejer att upptäcka och utvecklas inom snowboard och freeski. Och det fina med den här konstruktionen är att den passar alla, oavsett om du bara ska lära dig dina första 360 eller tränar för att bli bäst i världen, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet.

Träningsanläggningen är i världsklass. Inte minst med tanke på den 22 meter breda och 48 meter långa uppblåsbara landningskudde, som rymmer hisnande 2 200 kubikmeter luft, och som väntar åkarna längst ned.

Novalie Engholm tar ”air” i innan landning i kudden. Foto: Daniel Bernstål

– Det känns otroligt bra att vi har fått möjlighet att bygga denna unika arena. Det är ett ytterligare kvitto på vår satsning inom dessa grenar och på vår Snowpark, vilket ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Det känns fantastiskt att kunna ge våra svenska atleter tillgång till en unik träningsmiljö som hjälper dem nå målet, att bli bäst i världen. Vi vill också välkomna åkare från övriga delar av världen att träna i denna unika arena samt i Kläppen Snowpark, säger Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort.

Höga förväntningar bland åkarna

Satsningen på den nya arenan uppskattas även av de svenska landslagsåkarna, som har väntat och längtat till att anläggningen skulle öppna.

– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse! Det är en stor orsak till att jag flyttade till Kläppen. Nu har jag bland de absolut bästa träningsförutsättningarna i världen, bara runt knuten. Jag är dessutom riktigt glad över att alla kids i Sälen och eleverna på snowboardgymnasiet får dessa helt grymma träningsmöjligheter. Det här kommer verkligen gynna svensk snowboard på många sätt, säger världsstjärnan Sven Thorgren.

De svenska åkarna tillhör de absolut bästa i världen, och en annan av dessa världsstjärnor är redo att hålla med om den blivande anläggningens klass.

– Airbagen är ett grymt hjälpmedel för att hålla nere skaderisken i jakten på att konstant bli bättre att hoppa, med skidor eller snowboard. Att kunna testa nya tricks, nästan utan konsekvens, är nästan som att ha cheatcodes till tv-spel, säger freeski-profilen Henrik Harlaut.

Anläggningen ger även stora möjligheter för exponering för två sporter som de senaste åren har synts allt mer i media.

– Placeringen av anläggningen, i vår nationalarena, är mycket strategisk med närheten både till Riksidrottsgymnasium och en stark förening. Det blir samtidigt ett riktigt bra ”skyltfönster” både för sporten och för våra samarbetspartners, med sitt läge längs väg 66. Vi är otroligt tacksamma för denna möjlighet som skapats genom det unika samarbetet mellan förbundet, SOK, Riksidrottsförbundet, Sälens IF och Kläppen Ski Resort, säger Stefan Karlsson.

Fakta

Vad?

Den största enskilda satsningen som någonsin gjorts på snowboard- och freeski-sporterna i Sverige. Anläggningen är unik och störst i norra Europa.

För vilka?

Världsmästare eller nybörjare? Kille eller tjej? Här ges möjlighet för åkare på alla nivåer att ta sin hoppning till nya höjder.

Anläggningen

  • Total åklängd: 120 meter

Starttorn

  • Höjd: 17 meter, ovan mark
  • Total fallhöjd: 37,5 meter

Landningskudde

  • 22 meter bred
  • 48 meter lång
  • lutning 35°
  • luft 2 200 m3 (motsvarande 2 200 000 liter eller 13 000 badkar)
  • vikt: 6 ton
  • tillverkad i Tyskland

Lämna ett svar

Your email address will not be published.