Längdlandslaget till Tour de Ski. Foto: SSF

Längdlandslaget till Tour de Ski

/

Efter helgens lyckade observationstävlingar i Östersund har nu åtta damer och sex herrar tagits ut för att representera Sverige i säsongens upplaga av Tour de Ski.

Det har varit två världscuphelger med svenskarnas frånvaro men äntligen är det dags att ge sig in i världscupen igen. Efter helgens tävlingar i Östersund har man nu landat i den trupp som ska skickas till Tour de Ski, som startar på nyårsdagen.
– Vi ser verkligen fram emot Tour de Ski. Nu har vi fått en viktig träningsperiod och dessutom högklassiga tävlingar som förberedelser för touren och ska nu ägna julen åt att ladda upp lager och batterier för att kunna prestera bra i först Val Müstair, sedan Toblach och därefter avslutningen i Val di Fiemme, säger landslagschef Anders Byström.

Truppen som tagits ut är något mindre än vad Sverige egentligen får skicka, men allt för att minimera riskerna i rådande pandemi. Utöver en mindre trupp har man också gjort allt för att säkerställa att både resor och boende är så säkert som det går.
– Vi har verkligen undersökt alla möjligheter för att göra resa och boende så säkert som möjligt och nu hittat en lösning vi känner oss trygga med. Vi är redo att ta oss an utmaningen med Tour de Ski, säger Anders Byström.

Truppen, som består av åtta damer och sex herrar, påminner om den som körde världscuppremiären i Ruka. Några nya namn är Moa Olsson, Marcus Ruus, Björn Sandström och Calle Halfvarsson.
– Vi får nu tillbaka Calle i världscupen och det ska bli spännande att följa honom i en tour. Vi vet att han kan göra det riktigt bra i dom här loppen, det har han visat förr. Vi ger också chansen till Moa, Marcus och Björn som gjort en stark utveckling under sommaren och visade fin form senaste helgen i Östersund.

Charlotte Kalla som just gjort sin säsongspremiär efter att ha bekräftats smittad av Covid-19 tidigare i november återfinns inte i truppen.
– Tränarna tillsammans med Charlotte själv har analyserat läget efter hennes första tävling sedan hon drabbades av Covid-19. Den samlade bedömningen är att Tour de Ski i dagsläget inte är det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter, säger Anders Byström.

Hela laget reser ner mot Tour de Ski den 30:e december för att sedan börja tävla på nyårsdagen.

Åkare till Tour de Ski:
Damer:
Emma Ribom, Piteå elit SK
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Linn Svahn, Östersunds SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Herrar:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Björn Sandström, Piteå elit SK
Marcus Ruus, Åsarna IK

Lämna ett svar

Your email address will not be published.