Anna Swenn Larsson genomgick en lyckad operation för sitt fotledsbrott, men att hon ska vara tillbaka till VM i Cortina anses inte realistiskt. Foto: SSF

Lyckad operation för Anna men VM-start inte realistisk

/

Anna Swenn Larsson har genomgått en operation efter brottet på fotleden och den blev lyckad. Men skadan är av sådan karaktär att en start i VM i Cortina i februari inte är realistiskt.

– Nej, det vill jag nog påstå, den tidshorisonten är väldigt snäv. Skadan är sådan att skulle Anna köra igång för tidigt och råka ut för en ny fraktur skulle det innebära en risk för fortsatta karriären, säger landslagets läkare Jakob Swanberg.

Motgångarna har kommit slag i slag för Anna den här säsongen. Först var det karantänen i Finland på grund av Covid-19. Sedan blev hon själv smittad och tvingades stanna hemma från läger i Europa. När hon väl åkte, kunde hon bara träna några dagar innan hon grenslade en käpp med sådan kraft att hon fick ett brott på fotleden.

– Det här är verkligen inte min säsong och just nu känns det lite tungt, men det är väl bara att acceptera läget. Nu är situationen som den är och jag kan bara blicka framåt.

Anna vill helst inte släppa tanken på en start i VM, även om hon är väl medveten om att det inte är realistiskt att hon är tillbaka 20 februari.

– Det är väl en del i det här som jag kanske inte riktigt tagit in ännu. Men jag har ju hört vad Jakob sagt och att jag inte kommer hinna vara tillbaka, men det tar nog någon dag till innan jag fullt ut accepterat det, säger Anna.

Med största sannolikhet inget VM, men ser vi till operationen är Jakob nöjd med resultatet och kring den delen finns positiva saker som underlättar rehabiliteringen för Anna.

– Det är många delar som påverkar en sådan här operation, en positiv del var att Annas skelett var av bra kvalitet, det gick alldeles utomordentligt att fästa skruvarna. Den stabilitet som skapades innebar att foten inte behövdes gipsas utan ett löstagbart plastskydd är tillräckligt, vilket i sin tur underlättar fortsatt träning och rehabilitering, säger Swanberg.

Den skadade foten ska vara i högläge, men inom kort kommer Anna att kunna köra igång sin rehabilitering och bortsett från högerfoten, kommer hon att kunna träna mer eller mindre som vanligt med övriga kroppen.

– Vi kommer att sy ihop en speciallösning för Anna så att hon kan komma igång så snabbt det är möjligt med sin träning. Att hon inte är gipsad underlättar mycket. Om man inte uppnår tillräcklig stabilitet vid operationen måste man låsa fotleden i gips vilket i så fall innebär att du tappar en hel del rörlighet i den leden. Nu kan vi i ett tidigt skede köra i gång med viss rörelseträning för att undvika det samt behålla så mycket som möjligt av muskulaturen, säger Jakob.

Anna hade planerat för ett helt annat julfirande än det som nu står för dörren.

– Jag hade tänkt mig vara på touren, ligga på läger, träna och förbereda mig inför kommande tävlingarna den här säsongen. Men, nu blir det hemmajul i Åre istället och det får fungera det också, jag har inte så många alternativ med den här foten i högläge.

Men bortom julen och den närmaste tiden väntar en comeback och Anna ser redan fram mot vårsäsongen

– Då ska jag träna och åka skidor, till nästa säsong ska jag vara tillbaka, bättre än någonsin, säger Anna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.