Svenska mästare koras i Sundsvall och Sollefteå

//

Skidfesten i Sollefteå och Sundsvall närmar sig. 24-25 mars avgörs vilka som blir svenska mästare i teknikgrenarna storslalom och slalom på Hallstaberget och i Sundsvalls slalombacke. Sundsvallsåkaren Axel Lindqvist är en av de som ska försöka försvara sin titel från 2022: – Det är en av säsongens roligaste tävlingar, säger han.

Säsongen 2023 består de svenska mästerskapen av olika tävlingar på olika platser. Som bekant avgjordes parallellslalom i Skövde under SM-veckan, SM i störtlopp och super G avgörs i Duved 7-9 mars och därefter är det dags att kora svenska mästare i storslalom och slalom i Sollefteå och Sundsvall 24-25 mars.

SM i storslalom och slalom genomförs 2023 som ett samarrangemang mellan Sollefteå och Sundsvall där Hallstaberget i Sollefteå utgör kulissen för korandet av Sveriges bästa storslalomåkare 2023 och därefter flyttar skidfesten till Sundsvalls slalombacke för SM i slalom.

Den svenska eliten är på plats och gör upp om de svenska mästartitlarna. Världscupåkare, åkare från Alpine Elite Tour och från Team Svenska Spel som gjort en fin säsong i Europacupe kommer att vara på plats. På start kommer publiken också att få se en rad hemmaåkare tävla om medaljerna.

– För min del så tycker jag det är väldigt viktigt att vara med på SM. Dels för att det är en av säsongens roligaste tävlingar där alla samlas, men också för att det är årets enda chans att representera din klubb. Dessutom känner jag ett ansvar som landslagsåkare att vara på plats och åka i rättvisa förhållanden för att fortfarande kunna hävda min landslagsplats, säger Axel Lindqvist från Sundsvalls SLK som är med i Team Svenska Spel, den del av landslaget som framför allt åker Europacup.

Sundsvallsåkaren ska försvara guldet

Redan 1937 genomfördes de första SM-tävlingarna, då på Frösön utanför Östersund, med slalom på programmet. Storslalom tillkom som SM-gren 1951 och de allra första korade mästarna i disciplinen var Olof Dalman från IFK Östersund och Kerstin Winnberg-Ahlqvist, Djurgårdens IF. Så har traditionen fortsatt. Regerande storslalommästare från SM i Åre 2022 är Lisa Nyberg från Åre SLK och Lukas Karlberg, Mälaröarnas Alpina. Elsa Fermbäck från Vemdalen tog guld i slalom 2022 och på herrsidan är det just Axel Lindqvist som ska försvara titeln.

– Att komma in i ett SM som regerande mästare är verkligen en ny sits för mig men slalomformen känns bra och jag ska få ytterligare några dagar av träning hemma innan race så jag känner mig redo, säger han.

Direkt i anslutning till dubbla SM-tävlingarna avgörs också finalen av Alpine Elite Tour-Smart Energy Cup, Sveriges högsta alpina serie. Vinnarna ska utses efter de avslutande slalomtävlingarna i Sundsvalls slalombacke 26 mars och en stor del av den svenska eliten är på plats även där för att göra upp om prispengar och andra priser, däribland en Rawbike.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.