Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson uttagna till OS

/

Ytterligare två namn adderas till OS-truppen då Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson tas ut till OS i Peking. 
– OS-truppen kompletteras nu med mycket rutin från längdskidor. Både Charlotte och Calle tas ut som stafettåkare med möjlighet att åka andra distanser, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Charlotte Kalla är Sveriges främsta olympiska medaljör genom alla tider med nio OS-medaljer, varav tre guld. I Peking gör hon sitt fjärde olympiska spel. Kalla var vid VM i våras femma i skiathlon och sexa på 10 km i fristil. Under just avslutade Tour de Ski var hon 14:e i den avslutande klättringen och blev 16:e i sammandraget.

– Både Charlotte och Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och bägge har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag. Båda två är också utomordentligt bra lagspelare, något som betyder mycket i en OS-trupp, säger Svenska Skidförbundets längdlandslagschef Anders Byström.

– Jag känner att jag är på rätt väg och ser fram emot att få starta i mitt fjärde olympiska spel. Nu ska jag landa hemma efter en intensiv period med tävlingar och träning på hög höjd. Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning inför kommande utmaningar, säger Charlotte Kalla.

Calle Halfvarsson får en OS-plats efter att ha radat upp fina placeringar under Tour de Ski. Halfvarsson var femma i en sprint i klassisk stil och sexa i masstart i fristil. Han slutade tia i toursammandraget.

Halfvarsson gör sitt tredje OS i Kina, hans bästa OS-placering är fjärdeplatsen i sprintstafetten i PyeongChang för fyra år sedan.

– Det har verkligen varit skönt att känna att kroppen varit i uppåtgående form under Tour de Ski. Jag hoppas kunna göra mitt bästa OS hittills i Peking. Nu ser jag fram emot lite tid på hemmaplan med uppladdning inför Peking, säger Calle Halfvarsson.

Med uttagningarna av Kalla och Halfvarsson har SOK besatt alla 16 kvotplatser som fanns i längd, åtta män och åtta kvinnor. Truppen är sammansatt för att ge rätt balans mellan sprint och distans. Sverige får starta med maximalt fyra åkare i alla individuella lopp. Johanna Hagström, som vann poängcupen under Tour de Ski, är inbjuden att delta på det sista höghöjdslägret i Italien som reserv på sprintsidan. Ingen reserv tas ut på herrsidan, där det redan finns kapacitet att åka både sprint och distans hos flera av de uttagna.

– Johanna har gjort en bra säsong och det visar hur tuff konkurrensen på sprintsidan är i Sverige. Vi vill att Johanna ska vara förberedd att åka med till Peking om det av någon anledning skulle bli ett återbud, därför är hon inbjuden att delta på OS-lägret i Italien, säger Anders Byström.

Fakta/Längdlandslaget i OS

Damer: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Anna Dyvik, Charlotte Kalla 
Herrar: Jens Burman, Oskar Svensson, Leo Johansson, William Poromaa, Anton Persson, Marcus Grate, Johan Häggström, Calle Halfvarsson

Fakta/Längd under OS i Peking

5 feb, 8.45: Damer, skiathlon.
6 feb, 8.00: Herrar, skiathlon.
8 feb, 9.00/11.30: Herrar och damer, sprint (f), kval/final.
10 feb, 8.00: Damer, 10 km (k).
11 feb, 8.00: Herrar, 15 km (k).
12 feb, 8.30: Damer, stafett, 4×5 km.
13 feb, 8.00: Herrar, stafett, 4×10 km.
16 feb, 10.00/12.00: Herrar och damer, sprintstafett (k), kval/final.
19 feb, 7.00: Herrar, 50 km (f).
20 feb, 7.30: Damer, 30 km (f).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.