Oscar Wester gör comeback på världscupen

/

Fem svenska åkare är redo att inleda det nya året med världscupen i Mammoth Mountain, USA, där det är slopestyle som står på schemat. Extra roligt är det att Oscar Wester gör comeback på världscupen efter knäskadan han ådrog sig förra säsongen.

Efter några veckor med jul- och nyårsuppehåll har det nu blivit dags för årets första världscuptävling. Det är slopestyle i Mammoth Mountain, USA, som står på schemat och hela fem svenskar är på plats för att jaga nya pallplatser och OS-biljetter. Extra roligt är det att Oscar Weser är på plats och gör comeback i världscupen efter knäskadan som han ådrog sig förra säsongen.

– Det känns bra att vara här. Rehabiliteringen har gått väldigt bra och det har känts bra. Jag har haft lite småsmärtor här och där i knät som har kommit och gått lite i vågor, men överlag har jag kommit tillbaka snabbt och jag kunde komma tillbaka och åka skidor rätt så snabbt, säger Oscar Wester.

Oscar Wester kunde under senare delen av försäsongen börja åka skidor igen. Men världscupen här i Mammoth Mountain blir första gången sedan skadan som han kör på fullstora hopp och i en hel slopestylebana.

– Åkningen kändes helt okej. Jag höll tillbaka lite första träningsdagen igår. Jag hade velat ge mer men jag kom inte riktigt in i rätt ”mode” så här första träningsdagen i stora hopp och en ganska teknisk bana. Jag har kört på bagen i Kläppen en del och gjort alla trick som jag vanligtvis gör men det gäller bara att våga göra de tricken jag är van vid, och jag tror att så fort det släpper så kommer det kännas bra, säger han.

Och med bara veckor kvar till OS i Peking så vet han vad siktet är inställt på.

– Mitt resultatmål är ju att komma topp-8 för att få den där sista platsen men jag kommer köra så bra jag bara kan utifrån mina förutsättningar just nu, säger Oscar Wester.

På grund av hård vind var den första träningsdagen tvungen att ställas in. Under den andra träningsdagen var vädret desto bättre och åkarna kunde testa banan.

– Det är inte så krånglig course så det var inte så mycket att träna på egentligen. Jag vet vad jag ska göra i kvalet i morgon men sen får man vara lite redo på att anpassa sig efter vädret. Men man har en plan om det är bra väder och sen får man se hur mycket man måste steppa ner, säger Jesper Tjäder.

Även Isak Davidsson är nöjd med träningen som de fick.

– Det är typ den bästa dagen jag har varit i Mammoth. Det var jäkla fint väder, coursen var bra och det var bra fart i hoppen. Jag tycker att det är en jättebra bana. Det är inte så himla svåra rails, så det är mer att du gör svåra trick på railsen än att railsen är svåra att klara i sig, vilket är lite kul, säger han.

Kamp om sista OS-platsen

Slopestyletävlingen i Mammoth Mountain är den näst sista innan OS i Peking. Henrik Harlaut, som står över helgens tävlingar, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson är redan OS-klara, men det finns ytterligare en plats att tävla om. Det är nu Hugo Burvall, Isak Davidsson och Oscar Wester som gör upp om den sista platsen till mästerskapet i februari.

– Kan man lyckas få en topp-8 här och i Frankrike nästa vecka då har man ju gjort det som krävs för att kunna ta en OS-plats som toppåkare. Isak, Oscar och Hugo har i uppdrag att ta en varsin topp-8 placering på den här tävlingen för att kunna få ett bra utgångsläge till nästa tävling, säger Niklas Eriksson som är förbundskapten för freeskilandslaget.

Isak Davidsson, som är en av de tre svenska åkarna som kämpar om den sista platsen, vet vad som krävs.

– Jag tänker väl samma som jag har tänkt hela säsongen, att jag ska försöka få de här topp-8 placeringarna. Det är det som är det viktiga så det är det som är målet. Jag ska bara ta mig förbi kvalet och sen köra så bra jag kan, så får det bära eller brista, men jag gör mitt bästa, säger han.

För redan OS-klara Jesper Tjäder finns det andra viktiga saker att få med sig från tävlingen.

– Man vill testa tricks som man inte gör så ofta på snö. Det är det som är tanken här, att nöta det. Resultat är inte det viktiga, mer bara få in tricken, men sen är resultat alltid ett plus för självförtroendet, säger Jesper Tjäder.

Kvalet avgörs på fredag kl. 20.25 svensk tid. Där gäller det att knipa en topp-8 placering i sitt heat för att ta sig vidare till lördagens final. Finalen sänds direkt på Viaplay Vinter.

Svenska åkare

Oscar Wester, Freestyleskidåkares förening
Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK
Isak Davidsson, Bjursås IK
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK

Lämna ett svar

Your email address will not be published.