Fjällgymnasiet

– stolt landslagsleverantör

//

Fjällgymnasiet är en liten skola i Jämtland, med närhet till skog, sjö och fjäll. Här försvinner man inte i mängden och skolans små grupper ger automatiskt mer lärartid per elev. Johnnys fik serverar frukost och fika under hela skoldagen. Undervisningen är individualiserad efter val och behov, och skolans flexibla arbetssätt gynnar alla elever. 

Fjällgymnasiet erbjuder både högskoleförberedande- och yrkesprogram. En nyhet från läsåret 2018–19 är ETG – Eltekniskt gymnasium, som kombinerar hög studietakt och APL under studietiden. Med denna av branschen framtagna utbildningsform kan eleverna under studietiden räkna in lärlingstiden i utbildningen, och därför efter tre år gå ut som färdig yrkesverksam elektriker.

Periodisering
Periodisering är kanske skolans starkaste sida. Eleverna läser 3–4 kurser under ca 10 veckor. Stressen och pressen minskar. Det blir lättare att fokusera, att hinna med arbetet och man får tid att smälta allt. Periodiseringen ger både möjlighet till fördjupning men även extra stöd i en kurs. Detta liknar även upplägget på högskolor och universitet.  

Arbetstid  
En del av elevernas schemalagda tid kallas arbetstid. Då arbetar de med de kurser och uppgifter som är aktuella. Kanske någon behövde mer tid till en uppgift medan en klasskompis behövde arbeta med någon annan. Här finns pedagoger tillgängliga för att hjälpa till medan eleverna utvecklar sin studieteknik och blir mer förberedd för högskolans arbetssätt.  

Emma Wikén, en av de föredetta eleverna på Fjällgymnasiet.

Internationalisering
På Fjällgymnasiet arbetas det aktivt med att möjliggöra för elever att ta del av andra kulturer under sin studietid, både på hemmaplan och genom utbyten, studieresor och praktik i andra länder. De senaste åren har skolan besökt Indien och Kina. 

Det finns bra kontakter med företagen i turismnäringen, och förutsättningarna för att jobba med entreprenörer i olika branscher är stora då Bergs kommun har många egenföretagare inom turism-, handel- eller hantverk och tillverkningsindustrin.

”Ett studieförberedande program var helt rätt val för mig! När jag sökte till gymnasiet visste jag inte vad jag vill läsa vidare till efter gymnasiet och här får jag en bred behörighet och därmed många valmöjligheter. Det är viktigt med utbildning för att få jobb i framtiden och att kunna välja ger mig frihet.”  Elev på Fjällgymnasiet  

”Arbetssättet på Fjällgymnasiet gjorde att jag var förberedd för högskolestudier. Små grupper, fokus på vetenskapliga metoder, mycket diskussioner och dialogen med läraren tycker jag var bäst. Arbetssättet med föreläsningar och sedan tid för egna studier känner jag väl igen, fast på gymnasiet hade vi ju alltid lärare på plats som handledare. Jag lärde mig ta ansvar för mina egna studier.”  Fd. elev på Fjällgymnasiet

Skolan ligger i Svenstavik med närhet till de kända skidområdena Klövsjö/Vemdalen samt längdskidmetropolen Åsarna. Det är också i ”Guldbyn” som de flesta av eleverna har sitt boende. Dessutom är det nära till skidtunneln i Gällö, som erbjuder skidåkning i preparerade spår året om. Detta tillsammans med tidig snöläggning i både alpinbackar och längdskidspår gör att skolan kan erbjuda eleverna bra förutsättningar att bli duktiga på sin idrott. 

Fartträningen på det alpina programmet sker ofta i Björnrike.

Backarna i skidområdena har fostrat många duktiga alpina åkare under årens lopp, och Åsarna har nästan varit synonymt med medaljer på längdarenorna. 

Vill du ha mer information, eller rent av hälsa på Fjällgymnasiet så kan hittas information hemsidan eller på Facebook.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.