Walter och Ludvig efter superfinalen i Ruka. Foto: Anders Olofsson

Wallberg på pallen i Ruka

/

Helgens tävlingar i Ruka, Finland är nu avslutade och därmed är världscupsäsongen igång, och det blev en stark inledning för de svenska åkarna när Walter Wallberg slutade på pallen.

Sju svenska åkare stod på start och allra bäst gick det för Walter Wallberg, Åre SLK, som blev 3:a i säsongens första världscuptävling, men han fick sällskap i superfinal av Ludvig Fjällström, Åre SLK.

Efter första kvalet var det tydligt att Walter är i form när han tog sig vidare till från kvalet på en fjärdeplats. Han fick sen sällskap av Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club och Ludvig Fjällström, Åre SLK, och därmed var tre svenskar redo för final.

Som först ut bland svenskarna i första finalen fick Ludvig till ett riktigt bra åk, och inför superfinalen låg han på en femteplats. Även Walter öste på i sitt finalåk och det räckte för att ta sig till superfinal som ledare, och därmed var förutsättningarna inför kampen om pallplatserna upplagd för en svensk succé.

I superfinal var Walter allra vassast av svenskarna och fick till det snabbaste åket i hela superfinalen, och det räckte till en 3:e plats. Ludvig gjorde också ett bra åk tills strax inför andra hoppet där han fick lite obalans och tappade position och slutade 5:a.

Oskar hade ett riktigt snabbt åk i första finalen, och även om han inte tog sig vidare till superfinal gjorde han ett gott resultat och slutade 14:e.

Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, låg länge bra till efter andra kvalet, men han missade final och slutade på en 22:e plats. Tyvärr tog sig inte heller Albin Holmgren, Åre SLK, och Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski-Club, vidare från kvalet. Albin slutade 28:a, och Rasmus fick DNF.

My Bjerkman, Gefle Freestyle, som gjorde sin första start i världscupen i karriären och även var enda svenska dam som startade, slutade 30:e och la en bra erfarenhetsgrund till kommande tävlingar.

Nästa världscup är i Thaiwoo, Kina, 14-15 december, och dit åker Walter, Ludvig, Oskar, Felix och Albin.

I damernas tävling vann Perrine Laffont, FRA, och i herrarnas tävling vann Mikaël Kingsbury, CAN, som gjorde sin 100:e världscupstart.