Internationellt tung puckeltävling i Idre Fjäll

/

I helgen, 23-24 november, kommer Idre Fjäll dra igång puckelsäsongen med en FIS-tävling där några av världens bästa åkare kommer delta.

Med 143 anmälda åkare från 15 länder och nio landslag (SWE, GER, SUI, FRA, GBR, JPN, KOR, AUT, USA) kommer det bli en grym tävling med bra motstånd för det svenska landslaget. Att det är en FIS-tävling som ligger tidigt på säsongen lockar så klart många att komma till Idre Fjäll för att göra en styrkemätning innan världscup och Europacup drar igång om bara några veckor.
– Det är ytterligare ett steg i förberedelserna. Att se om vi kan leverera lika bra på tävling som vi gör på träning. Det ska bli skönt att få en mjukstart och se om vi håller och om det blir lika bra som vi gjort på träning ligger vi väldigt bra till. Landslags-åkarna har höjt nivån på hopp och åkning, men framförallt har de höjt säkerheten i åkningen och därmed kan de göra mer avancerade hopp, säger landslagstränare Lasse Fahlén.

Några av de absolut bästa puckelåkarna i världen kommer vara på plats, så även om det inte är en världs- eller Europacuptävling kommer tävlingen hålla väldigt hög nivå, och det är en liten försmak på vad Idre Fjäll kan erbjuda när det är dags för den svenska skidorten att arrangera världscupfinal 13-15 mars.
– Det är otroligt bra att ha final på hemmaplan. Att få visa upp att Sverige kan leverera, speciellt nu när vi har fått mycket internationellt erkännande och vi har fått många duktiga åkare. Att ha den här backen så nära till hands är ju riktigt bra. Det är lättillgängligt och vi hinner med lika mycket träning på en dag som vi hinner med på tre dagar i Zermatt.

Det svenska laget har i flera omgångar varit i Idre Fjäll och haft försäsongsläger, så när det är dags för tävling nästa helg bör de vara väl förberedda på förutsättningarna.
– Backen är godkänd världscupsbacke och den är riktigt bra. Den är 230 meter lång och har hållit väldigt bra eftersom det varit kallt. Den kommer inte flytta på sig om det inte blir varmt, och som den är just nu är den inte för svår, men den är absolut inte lättåkt. Det är kanske inte den brantaste backen direkt men den är absolut bättre än de flesta glaciärbackarna som finns, avslutar Lasse.

Lördag 23 och söndag 24 november det är tävling, och du kommer kunna följa tävlingarna via livestream på YouTube.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.