Hållbara skidanläggningar – så viktiga är de

Svenska Skidförbundet publicerar två nya anläggningsrapporter om hållbara skidanläggningar som visar kostnader och klimatpåverkan på lite längre sikt – ur ett livscykelperspektiv. Förbundet har även publicerat en ny rapport som lyfter både mervärdet och samhällsnyttan med längd- och alpin skidåkning samt betydelsen av hållbara skidanläggningar i hela landet.

– Det är alldeles för viktiga frågor för att vi ska ”killgissa” om hur läget ser ut och hur mycket anläggningarna faktiskt betyder för oss inom skid- och snowboardidrotterna och även för kommunerna. Därför är det ett gediget arbete som vi nu genomfört tillsammans med SLAO och Friluftsfrämjandet. Vi vill öka kunskapen om hur det faktiskt ser ut i Sverige och därmed inspirera till fler skidanläggningar i hela landet, konstaterar Mattias Hägglund, anläggningsansvarig inom Svenska Skidförbundet.

Rapporterna belyser både på alpina anläggningar, där också freeski och snowboard inkluderas, samt längdanläggningar.

– Vi har arbetat med anläggningsfrågan inom Svenska Skidförbundet under många år. Hållbara, långsiktiga och snösäkra anläggningar är något vi som förbund behöver arbeta med för att kunna ge kommuner rätt information och kunskap, men även för att våra föreningar och distrikt ska ha ett bra underlag för egna satsningar och i dialoger med kommunen, säger Jonas Braam, anläggningskonsulent på längdverksamheten.

– Nu kommer vi förmedla rapporternas innehåll, och arbeta med materialet tillsammans med Skid- och snowboardssverige, för att öka tillgängligheten till fler och bättre hemmabackar samt snösäkrade längdanläggningar, berättar Mattias.

Rapporterna finns nu tillgängliga för nedladdning på Svenska Skidförbundets webbplats via skidor.com/anlaggningsrapport.

Förbundet deltar även med en monter under mässan Träffpunkt Idrott i Göteborg den 7–9 mars och kommer tillsammans med SLAO och Friluftsfrämjandet presentera materialet under ett föredrag onsdagen den 8 mars kl 16.00.

Onsdagen den 29 mars kl 20.00 bjuder Svenska Skidförbundet även på ett digitalt anläggningsforum, där rapportutförarna Ecoloop och Proactivitys presenterar sina rapporter och även svarar på frågor. Anmälan via skidor.com/anlaggningsforum.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.