Fyra svenskar i slopestylefinal – Hugo Burvall stärker OS-chanserna

//

De svenska freeskiåkarna visade både bredd och topp under världscupen i Mammoth Mountain, USA. Hugo Bruvall, Sundsvalls SLK, blev bäste svensk med en sjätteplats och stärker därmed sina chanser till att få den sista OS-platsen. Aldrig tidigare har fyra svenska herrar tagit sig till final. 

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Efter först en inställd träningsdag och sen ett framflyttat kval väntade en fullspäckad söndag med både kval och final för herrarna. När det väl vad dags var vinden borta och solen lyste solen från en klarblå himmel över Mammoth Mountain. Med andra ord var det perfekta förhållanden för säsongens andra världscuptävling i slopestyle.

De svenska åkarna inledde dagen på bästa sätt när alla fyra åkare som startade gick till final. Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, satte standarden direkt när han fick 91.00 poäng i det första kvalåket. Han slutade på en tredjeplats i heat ett och var den av svenskarna som lyckades bäst i kvalet.

– Jag har haft en bra träning hela tiden och en bra vibe här i Mammoth. Sen på morgonen vaknade jag upp med hård nackspärr. Jag försökte få igång nacken och man kände sig lite stel i åken men jag fick ner första och med den poängen kunde jag slappna av lite, säger Hugo Burvall.

Med sig från heat ett fick han Isak Davidsson, Bjursås IK, som kvalade som femma och Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, som kvalade som sjua. Från det andra heatet tog sig Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK, vidare på en femteplats med 89.66 poäng från det första åket.

– Det var jättekul, fyra till finalen av fyra som startade. Vi har nog aldrig haft fyra killar i samma final förut. Sen jag blev förbundskapten så är det absolut första gången i alla fall, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

OS-platser på spel i finalen

Bara knappt två timmar efter det lyckade kvalet var det dags för en spännande final där det stod både OS- och pallplatser på spel. Finalen började med problem redan railsen för både Oliwer Magnusson, Jesper Tjäder och Isak Davidsson. Hugo Burvall klarade railsektionen bra och med hög svårighetsgrad men ramlade istället på det första hoppet. Det innebar att det blev en nervös väntan på det andra och avgörande åket där alla svenskar hade pressen på sig att leverera.

– Det är alltid nervöst när man kraschar i första. Det var bara att vänta ut det, försöka att inte övertänka någonting, man visste vad man skulle göra, säger Hugo Burvall.

Och i det andra åket tog Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, chansen och han säkrade den första topp-8 placeringen av två för att få den sista OS-platsen. Han satte ett lika bra och svårt railåk som i det första åket men denna gång landade han även de två avslutande hoppen.

– Jag gick verkligen för en topp-8 placering idag. Det är klart att man skulle kunna köra sina största trick och försöka ställa ner någonting för att vinna här. Men målet är ju OS och det här åket kändes bra och jag hade gjort det innan så jag visste att det fick bra betalt, så det var bara att köra det igen, säger Hugo Burvall.

Med den första topp-8 placeringen i bagaget åker Hugo Burvall vidare med stärkt självförtroende till nästa tävling.

– Det känns skitbra. Nu får man med sig den här från Mammoth och kroppen känns på topp. Skidåkningen har gått väldigt bra på senaste så jag tror att man har bra med självförtroende nu inför Frankrike, säger han.

Oscar Wester tvingades stå över kvalet 

Oscar Wester som skulle göra comback på världscupen i Mammoth Mountain var tyvärr tvungen att stå över dagens tävling.

– Det var knät som gjorde lite för ont för att kunna lägga de stora tricken i banan. Jag tog kanske fem eller sex träningsåk och det gjorde ganska ont. Sen snackade jag med Niklas och då tog vi beslutet att inte köra, säger Oscar Wester.

Beslutet att inte köra betyder också att han inte kan vara med och slåss om den sista platsen till OS i februari.

– Jag har verkligen gett det mitt yttersta och jag gav det verkligen ett försök här. Men det är ju tråkigt att det inte blev någon tävling, jag såg verkligen fram emot det, och även tråkigt att jag därmed missar OS eftersom jag inte för någon chans att kvala. Verkligheten sprang i kapp mig där när vi tog det beslutet, säger han.

Nu väntar istället mer vila och rehab för att komma tillbaka helt.

– Planen ser nog ut så att jag kommer ta det lugnt ett tag framöver, köra rehab och försöka verkligen bli helt bra i knät. Inte försöka irritera det som jag har gjort de senaste veckorna för att försöka komma tillbaka till den här tävlingen. Ta det lugnt, vara uppe i Åre och kanske åka lite skidor, säger Oscar Wester.

För det övriga landslaget väntar nästa världscuptävling redan 14–16 januari i Font Romeu, Frankrike. Slopestyletävlingen blir den sista världscupen och därmed också sista genrepet innan OS i Peking.

Resultat världscupen slopestyle

Damer

1) Kelly Sildaru, EST, 93.75p

2) Ailing Eileen Gu, CHN, 91.00p

3) Maggie Voisin, USA, 90.00p

Herrar

1) Alexander Hall, USA, 95.50p

2) Nicholas Goepper, USA, 94.75p

3) Evan McEachran, CAN, 93.00p

6) Hugo Burvall, 88.75p

9) Oliwer Magnusson, 82.00p

11) Jesper Tjäder, 80.00p

13) Isak Davidsson, 74.75p

LÄS MER: Fullständig resultatlista och kalender.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.