Framgångar i Svenska Spel Alpine Elite Tour ger pengar till klubbarna

//

Efter två gånger slalom på lika många dagar är den andra etappen av Svenska Spel Alpine Elite Tour avgjord. Efter finsk dubbelseger på herrsidan och norskt i topp på damsidan är det hård kamp om topplaceringarna i totalcupen. 

Efter helgens tävlingar i Sundsvall stängs dörren om den andra etappen Svenska Spel Alpine Elite Tour. Cornelia Öhlund, Åre Slk, tog dubbla segrar i storslalomhelgen i Klövsjö i december och låg i ledning i totalcupen inför helgen. Efter en andraplats på lördagen behöll hon den ledningen men Tilde Kandell från Leksands Slk, närmar sig i jakten på förstaplatsen, följd av Sundsvallsåkaren Liza Backlund. Öhlund var nöjd med sin insats på lördagen.

– Det kändes bra, jag tyckte jag fick fram bra åkning, sade Öhlund, som till veckan tävlar i Europacupen för första gången.

Vad tycker du om Svenska Spel Alpine Elite Tour så här långt?

– Den är väldigt bra och det är roligt att det livesänds. Det är bra engagemang från klubbarna och alla gör sitt bästa. Alla de bästa tjejerna är här så det är jätteroligt, säger Cornelia Öhlund.

Norskt i topp och Jakobsen tvåa

I Europacupen ställs Öhlund mot norskan Bianca Bakke Westhoff som stod högst på pallen i båda damernas slalomtävlingar i Sundsvall. Öhlund var bra med i första åket på söndagen också men åkte dessvärre ur i andra.

Istället var det fjolårets vinnare av totalcupen, Susanne Jakobsen från Storklintens AK Skalp, som tog hem andraplatsen och därmed blev bästa svenska på söndagen. Jakobsen och Öhlund tar därmed med en varsin check hem värd 10 000 kronor i form av Svenska Spels Hejapris. Pengarna delas jämnt mellan åkaren och hemmaklubben och bidrar till att främja klubbens barn- och ungdomsverksamhet. För Jakobsen har Storklintens AK Skalp en självklar del i framgångarna.

– Det är ett väldigt stort engagemang från alla och sen är det alltid jättebra förhållanden i Klinten, säger Jakobsen.

För Svenska Spel är Hejapriset ett sätt att dels stötta åkarna i deras satsning och dels främja föreningslivet genom att bidra till att utveckla den verksamhet som bedrivs ute i landets föreningar.

– Hejapriset är vårt sätt att visa uppskattning till landets alla föreningar som varje dag jobbar hårt för att barn och ungdomar ska få chans att röra på sig och utvecklas inom just sin idrott, säger Linn Rydstedt, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet. 

Dubbelt finskt på herrsidan – Karlberg och Lindqvist på andraplats

På herrsidan blev det finskt i topp båda dagarna men med olika åkare på toppen av pallen: Eduard Hallberg och Erik Saravuo. Bäste svensk på lördagen blev Lukas Karlberg från Mälaröarnas Alpina SK, vilket betyder att även Karlberg och hans klubb får dela på 10 000 kronor i Hejapris.

– Ja vilken grej! Det är ju klubben som har lagt grunden. Det är där jag tränat hela min barndom och fortsatt att bli inspirerad att åka skidor. Så de har betytt supermycket.

Inför helgens tävlingar hade Sundsvalls Slks Gustaf Lindqvist ett mål i sikte och det var pallen. Efter en elfteplats på lördagen gick det betydligt bättre för hemmaåkaren på söndagen. Han blev tvåa efter Erik Saravuo och alltså bäste svensk i resultatlistan. Det var tajt i toppen där han blev snuvad på vinsten med ynka nio hundradelar, men Hejapriset är givetvis en härlig bonus. Och att vara på hemmaplan och tävla är speciellt.

– Det är skönt att köra hemma, äta sin egen mat och ligga här och träna. Det är perfekt tycker jag, säger Lindqvist.

Inför helgens tävlingar delade Oskar Gillberg och Johan Silfält på förstaplatsen i totalcupen. Efter dubbla slalomtävlingar i Sundsvall är David Törnqvist, Borlänge, i ledning, följd av Oskar Gillberg och Lukas Karlberg som seglat upp ordentligt i totalen efter en andra-  och tredjeplats i Sundsvall.

Se resultaten från Sundsvall och den totala poängställningen i Svenska Spel Alpine Elite Tour här >>

Lämna ett svar

Your email address will not be published.