Alexander Köll missar VM. Foto Klas Rockberg/SSF

Köll missar alpina VM i Cortina

/

Alexander Köll kommer inte ansluta till den svenska truppen i Cortina som var planerat. Landskronaåkaren har jobbat intensivt för att komma tillbaka efter skada, men i lördags togs det definitiva beslutet. Ingen Köll i VM 2021.

– Nej, tyvärr, men det är ett klokt och moget beslut av Alexander. Nu får han chans till ytterligare vila och rehabiliteringsträning, sedan får han komma tillbaka vid ett senare tillfälle, säger herrchefen Fredrik Kingstad.

Skadan som Alexander besväras av uppstod när han slog tänderna i sitt knä i samband med världscupen i Val d´Idsere i december. Sedan den dagen har ingenting varit riktigt sig likt för Alexander, som i vardagen känner sig helt okej, men som efter en kort ansträngning får fysiska besvär som inte är helt enkla att beskriva. Skadan sitter i nacken, ingenting synligt, men den gör sig påmind vid fysisk ansträngning.

– Det är lite som att jag får tunnelseende och tappar kollen på det som finns runt omkring. Kroppen blir stel, jag får inte vanlig mjölksyra som vid fysiks ansträngning, men jag kan inte behålla spänningen i kroppen, har svårt att stå in fartställning och orka hålla händerna framför kroppen, säger Alexander.

Resan mot VM har kantats av undersökningar, tester, träning och behandling.

– Först var det efter Val d´Isere att ta det lugnt, ordna med tänderna och sedan siktade jag in mig mot Gröden (Val Gardena). Kändes bra och även om det inte var hundra så trodde jag ändå att det skulle fungera. Men det gjorde det inte. Vi tog nytt omtag, vilade över jul och nyår och siktade in oss mot januari och farttävlingarna då, säger Alexander.

Proceduren upprepade sig. Allt kändes okej, men ändå inte. Det blev att backa bandet igen. Nytt uppehåll för att om möjligt komma i form och kunna prestera på VM.

– Vi körde ett test i lördags med storslalom, men det gick inte som jag hoppades. Jag åker inte till Cortina för att delta, jag vill kunna prestera, men det fungerar inte när kroppen säger nej. Det blev ett av mina hittills tyngsta beslut, trodde aldrig jag skulle tacka nej till att tävla, säger Alexander.

Nu får han följa tävlingarna på distans och samtidigt påbörja resan tillbaka mot en comeback.

– Tålamod och tid sägs det, första ska jag smälta det här en vecka, sedan tittar jag mot Kvitfjell utan att stressa. Är det för tidigt är det bara 365 dagar till OS. Jag får göra upp en plan, börja om lite från början och bygga upp kroppen, säger Alexander.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.