Niklas Mattsson, Sundsvall, vann sin första världscuptävling. Foto: SSF

Niklas Mattsson tar sin första seger i slopestylevärldscupen

//

Efter elva månaders uppehåll från slopestylevärldscupen tog Niklas Mattson, Sundsvall, sin allra första världcupseger i karriären i Laax, Schweiz.

Efter en lång vecka med kval och semifinal var det dags för final. Niklas Mattson var först ut i kvalet och han satte hård press på sina medtävlande genom att leverera ett snudd på perfekt åk.

Med både trickteknisk svårighet och taktisk elegans belönade domarna åket med en hög poäng, som visade sig hålla tävlingen igenom. Att Mattsson ens skulle få komma till start var inte en självklarhet då resultaten uteblev under föregående säsong. Han fick därför ge sig ut på poängjakt innan jul, i de lägre tävlingsdivisionerna, för att skrapa ihop rankingpoäng och därmed säkra en startplats i världscupen.

– Det känns verkligen som en revansch på så många plan. Dels har jag tävlat i Laax under 6–7 år och aldrig fått till det på tävling här. Sedan att behöva jaga poäng för att ens få starta har ju varit ett trubbel i sig. Men jag har gjort en plan och jag har jobbat stenhårt för att det ska funka. Jag har nött trick på ett sätt som jag inte gjort tidigare och verkligen gjort mig redo. Att sedan ha stödet från laget, med allt från planerande till mental träning, har varit en stor hjälp. Kapaciteten har nog alltid funnits där men att få sätta allt på plats i dag känns bara så skönt, säger Niklas Mattson på telefon direkt efter prisutdelningen.

– Niklas gör ju allt rätt idag, och hela veckan. Att se honom sätta åk på åk genom kval, semifinal och i dag final, samtidigt som han river av den vackraste 1620 jag sett på tävling någonsin, gör mig stolt och väldigt glad för Niklas skull. Han har gjort jobbet och i dag kommer belöningen i form av en vinst, det är bara att gratulera, säger förbundskapten Jocke Hammar.

I damernas final var det tydligt att motvinden var en faktor att bemästra. Under första åket var det ett fåtal av tjejerna som lyckades ställa ner ett helt rent åk. Två åkare med erfarenhet och taktik visade snabbt att de hade i toppstriden att göra.

Det stod mellan Jamie Andersson, USA, mot Zoi Sadowski-Zynnot, Nya Zeeland. Båda satte ner sina först åk med Nya Zeeländskan i knapp ledning. Ställningen stod sig ända ner till den sista åkaren ut, där Jamie Andersson visade att ”gammal är äldst”. Med ett perfekt åk innehållande både en 900 crippler och en loftig fs 720 i kombination med stabil railåkning seglade slutligen Andersson upp på förstaplatsen knep vinsten ur händerna på Sadowsky -Zynnott.

RESULTAT

Damer Slopestyle

1. Jamie Andersson USA 84.35
2. Zoi Sadowski-Zynnot Nya Zealand 82.96
3. Tess Coady Australien 74.18

Herrar Slopestyle

1. Niklas Mattsson, Sundsvall, Leksands Snowboard & Freestyle Club 84.28
2. Leon Vockenspecker Tyskland 78.90
3 Markus Kleveland, Norge 78.30

14. Sven Thorgren Sollentuna

Lämna ett svar

Your email address will not be published.