William Mathisen femma i VM i Bakuriani

/

Vinden hade äntligen lugnat ned sig och VM-finalen i snowboardens slopestyle höll riktigt hög nivå direkt från start. William Mathisen hade nerverna i styr och kastade iväg ett riktigt fint andra åk som räckte hela vägen till en femte plats.

I en annars hårt vindpiskad backe var det under måndagen fina förhållanden i när VM-finalen i slopestyle skulle avgöras i Bakuriani, Georgien. Svenskarna William Mathisen, Sälens IF och Sven Thorgren Sollentuna SLK hade båda gjort fina åk i kvalet och stod på startlinjen med en riktigt bra känsla när tävlingen drog igång.

Mathisen gick ut redan som andre man i tävlingen och startade sitt första åk fint på den övre sektionen. I andra hoppet försökte 19 åringen på en backside 1620 triple cork men överroterade tricket och ramlade i landningen.

– Det blir ju lite press inför andra åket när man faller i första. Men ibland behöver man ju det också. Jag var nog egentligen bara nervös inför den där 1620:n och jag visste att om jag bara får ned den så ska resten vara lugnt, säger Mathisen.

I sitt andra försök hade Mathisen betydligt bättre flyt i åkningen och ställde ned ett riktigt fint åk från topp till botten. Ett åk som placerade honom på en fjärde plats och det var en nöjd 19 åring som bromsade in längst ner i backen.

– Jag är riktigt nöjd med att jag fick ställa ned åket jag ville. Att det sedan räckte hela vägen till en femteplats gör det ju bara ännu bättre. Vädermässigt har det varit den bästa dagen hittills och att få åka final när det det var som allra bäst i backen var fan skitkul, säger Mathisen.

Han var dock inte ensam om att förbättra sitt andra försök. Många åkare laddade på hårt i andra åket vilket ledde till både förbättringar och många som kraschade i jakten på de höga poängen. När tävlingen var över hade Mathisen petats ned en placering och slutade på en femte plats.

– Hoppmässigt så är det mitt bästa åk någonsin. Det är ju alltid kul att få landa något man är riktigt nöjd med i en VM-final. För mig är det viktigaste att landa åket jag tänkt och bli nöjd med min egen insats. Sen spelar det mindre roll vilken placering jag får, säger Mathisen.

Besviken över dagen

Thorgren till skillnad från Mathisen startade istället långt bak i fältet och hade en tydlig plan på vad som skulle krävas för att nå en medalj i dagens tävling. Thorgren startade med en teknisk övre sektion och fick där bra poäng av domarna. I andra hoppet fick inte 28 åringen med sig farten som krävdes och underroterade sin frontside triple cork 1440 vilket ledde till en krasch i landingen.

– Jag tittade på många åkare och tyckte att dom fick mycket fart i hoppen. Så jag bromsade in lite väl mycket innan hoppet och fick inte farten som behövdes, säger Thorgren.

Sven Thorgren på en av railsen under slopestyle-VM i Bakuriani. Foto: Miha Matavz@FIS

I sitt andra försök ställde han ned sin 1440 perfekt men det visade sig tyvärr att oturen bara hade flyttat sig längre ner i banan.

– Inför sista hoppet så träffar jag av nån liten knöl och vinglar till och tappar massa fart. Jag skulle egentligen göra en backside 1620 men var tvungen att ställa om till en 1260 i sista sekund. Där och då kände jag väl att allt var kört, säger Thorgren.

Trots att han förbättrade både åket och poängen så var Thorgren allt annat än nöjd med dagens insats.

– Jag är sjukt besviken över utfallet för dagen. Jag har haft riktigt bra träning och foten har fungerat bra. Jag var så jävla laddad och redo. Det är ju en sak att falla på ett stort trick men att fucka upp det redan innan hoppet kändes som att det var lite fel öde för dagen, säger Thorgren.

Nästa gång åkarna är tävlar är den 4:e mars och då kval i disciplinen Big Air.

Den regerande världsmästaren Marcus Kleveland kunde idag ingen rå på och tog där med hem sitt andra raka VM-guld i slopestyle.

Resultat VM slopestyle Herrar

1. Marcus Kleveland, NOR
2. Ryoma Kimatra, JPN
3. Chris Corning, USA
5. William Mathisen, SWE
13. Sven Thorgren, SWE

Lämna ett svar

Your email address will not be published.