Foto: Jens Blixth

Rekordmånga skidanläggningar och backar öppna inför jul

/

Säsongen är i gång för Sveriges skidanläggningar. Tack vare en kall start på vintern kan över hundra anläggningar i hela landet hälsa besökare välkomna redan i jul. Skid- och snowboardåkning är en bra uteaktivitet i coronatider och intresset är stort.

– Det är ovanligt att de mer sydliga skidanläggningarna kan öppna inför jul. I år har till exempel Alansryd i Värmamo, Isaberg i Hestra och Stenkällegården i Karlsborg öppnat, vilket är glädjande, särskilt då intresset för att åka skidor är stort, säger Titti Rodling, vd SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Det är över 100 skidanläggningar i Sverige som är öppna inför jul och fler öppnar i julhelgen, det är mer än vanligt. Exempelvis Flottsbro i Stockholm har inte öppnat så tidigt på nio år. Även Hammarbybacken i Stockholm har öppnat. Vallåsen på Hallandsåsen öppnar den 28 december.

Eftersom så många anläggningar är öppna kan skidsugna sprida ut sig på flera anläggningar, vilket passar bra i tider då vi fortsatt ska undvika trängsel.

– Vi går in i den här säsongen med ödmjukhet. Förutsättningarna kan snabbt ändras men vi känner oss trygga utifrån de erfarenheter vi har skaffat oss under snart två år med corona. Vårt främsta fokus är att erbjuda en trygg skidupplevelse. Erfarenheterna från förra vintern är goda då även smittskyddsläkare i fjällänen bekräftade att ingen ökad smittspridning förekom på de stora skidorterna, säger Titti Rodling.

Coronaåtgärder på skidanläggningar

Åtgärderna bygger på erfarenheter från förra vintern och löpande dialog med Folkhälsomyndigheten och andra aktörer.

  • Personal – extra hygienåtgärder, avstånd inomhus, testning vid symtom, organiserade personalboenden
  • Kontaktlös hantering av liftkort och digital incheckning till boendet
  • Liftarna – välorganiserade köer. Liftarna körs med full kapacitet
  • Skiduthyrning – online-bokning, vänta ute, avstånd
  • Värmestugor – begränsat antalet platser, ökat antal grill- och utematplatser
  • Restaurang/café – Enbart sittande gäster. Folkhälsomyndighetens rekommendationer utgör grunden.

Senaste information om öppna backar samt väderförhållanden finns på www.snorapporten.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.